Herfstbier en bokbier. Wat is het en wanneer kun je het drinken?
In de herfst is er speciaal bier te koop: herfstbier en bokbier. Dit bier wordt meestal verkocht vanaf september tot eind november.
Einbecker bier komt uit Duitsland. Het heet daar Ainpöckisch bier. Dat noemde men weer verkort ein bock.
Dit is de naam waaronder wij het tegenwoordig nog steeds kennen: bokbier.
Oorspronkelijk schrijf je bockbier met 'ck', maar in Nederland ook vaak als 'bokbier' geschreven. Beide zijn correct.
Herfstbier en bokbier worden gebrouwen met speciale ingrediënten. De brouwers - dat zijn mensen die bier maken - gebruiken meer mout.
Mout is graan dat is gedroogd en verwarmd. Hierdoor krijgt het bier een warme en zoete smaak.
Ook gebruiken ze speciale hop en kruiden, die een kruidige en licht bittere smaak geven.
Herfstbier en bokbier zijn donkerder en hebben vaak een vollere smaak dan bijvoorbeeld pils.
Ze smaken vaak een beetje zoet en soms zelfs naar karamel of chocola. Dit komt door de mout die extra verwarmd is.
Bokbier heeft ook wat meer alcohol dan normaal bier.
Bokbier en herfstbier smaken vaak iets zwaarder en zoeter dan ander bier. Ze zijn daarom perfect voor de koude herfstmaanden!