Het is hoogzomer en wat is er nou lekkerder dan een warme dag te eindigen met een blond biertje!
Maar wat maakt blond bier nou blond? En hoe wordt bier gemaakt?
Bier wordt altijd gemaakt met hop, mout en gist.
Hop is een plantsoort die groeit in Nederland en België. Mout is een gedroogd graan.
Gist is een schimmel. Gist maakt de alcohol in bier.
Gist wordt ook gebruikt bij het maken van wijn en brood.
Hop, mout en gist worden bij elkaar gedaan in een vat. En dan begint de gisting.
Gisting is de naam voor het maken van alcohol door de gist.
Er zijn allemaal verschillende soorten gist. Daarom zijn er ook zo veel verschillende soorten bieren.
Ook de temperatuur is erg belangrijk bij de gisting. Bij veel bieren moet de temperatuur lager dan 12 graden zijn.
Maar bij blond bier is de temperatuur hoger dan 12 graden. Hierdoor ontstaat er in het vat een schuimlaag aan de bovenkant van het mengsel.
Zo worden de smaken van de hop en mout sterker in het bier.
Bij blond bier wordt daarom vaak een moutsoort gebruikt die lichter van smaak is.
Er zijn veel verschillende soorten hop, mout en gist. Daarom bestaan er ook veel verschillende soorten bieren.
En dus ook veel verschillende soorten blond bier, zoals tripels, IPA’s of sterke blonde bieren.
Blond bier wordt vaak in het rijtje met de bekende Belgische abdijbieren gezet: dubbel, tripel en quadrupel. Blond is dan de lichtste.
Het alcoholpercentage ligt tussen de 5,8% en 8%. Dat is hoger dan bij pils.
Heel veel bier drinken is niet goed voor je. Steffie kan je helpen om te bepalen of je niet te veel drinkt op Bekijkhetnuchter.nl.