Oei... daar komen donkere wolken aan!
Oei... daar komen donkere wolken aan!

Hoe ontstaat regen?

Het is weer herfst in Nederland. De kleuren van de bladeren aan de bomen versieren de hele buurt. In de herfst schijnt de zon minder. Er is ook meer wind en regen. Waardoor is er regen? En hoe komt het dat het in Nederland vaak regent?

Wolken

Wolken zweven in de lucht. Wolken zijn kleine waterdruppeltjes die aan elkaar plakken. Een wolk wordt donkerder als er meer waterdruppeltjes in de wolk zitten.

Regen

Wolken zweven vaak hoog in de lucht. Hoog in de lucht is het kouder. Door de kou bevriezen de druppeltjes in de wolken. De druppels worden dan ijsklontjes of sneeuwvlokken. Dit wordt zwaar en valt naar beneden. Dichter bij de aarde is de lucht weer warmer. De ijsklontjes en sneeuwvlokken smelten in de warmere lucht. Ze worden dan weer waterdruppels. Dit is de regen.

In de winter is het soms zo koud dat de ijsklontjes en sneeuwvlokken niet smelten. Dan komt er geen regen uit de wolk maar hagel of regen.

Nederland

Nederland ligt naast de zee. De zon schijnt op de zee. Daardoor verdampen waterdruppels uit de zee. Deze druppels stijgen op naar de lucht. Daar worden het wolken. Boven de zee is het kouder. De druppels kunnen daardoor goed aan elkaar kleven. Zo worden het wolken. De wind neemt de wolken mee naar ons land. Boven het land is het warmer. De druppels smelten dan weer en worden regendruppels.

Regent het? Trek dan je laarzen en regenjas aan. Dan blijf je droog!

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen