Op maandag 20 maart om precies 22.24 uur is het weer lente.
Op maandag 20 maart om precies 22.24 uur is het weer lente.

Hoe ontstaat regen?

Het wordt weer lente. Op maandag 20 maart om 22.24 uur om precies te zijn. Op dat tijdstip vindt namelijk de lente-equinox plaats. De zon staat dan recht boven de evenaar. Op deze dag is de periode met daglicht ook ongeveer zo lang als de nacht. Dat is op de hele aardbol het geval.

Lente betekent niet gelijk veel zon, droog weer en warmte. Er is deze week ook wind en regen. Waardoor is er regen? En hoe komt het dat het in Nederland vaak regent?

Wolken

Wolken zweven in de lucht. Wolken zijn kleine waterdruppeltjes die aan elkaar plakken. Een wolk wordt donkerder als er meer waterdruppeltjes in de wolk zitten.

Regen

Wolken zweven vaak hoog in de lucht. Hoog in de lucht is het kouder. Door de kou bevriezen de druppeltjes in de wolken. De druppels worden dan ijsklontjes of sneeuwvlokken. Dit wordt zwaar en valt naar beneden. Dichter bij de aarde is de lucht weer warmer. De ijsklontjes en sneeuwvlokken smelten in de warmere lucht. Ze worden dan weer waterdruppels. Dit is de regen.

In de winter is het soms zo koud dat de ijsklontjes en sneeuwvlokken niet smelten. Dan komt er geen regen uit de wolk maar hagel of regen.

De zee

Nederland ligt naast de zee. De zon schijnt op de zee. Daardoor verdampen waterdruppels uit de zee. Deze druppels stijgen op naar de lucht. Daar worden het wolken. Boven de zee is het kouder. De druppels kunnen daardoor goed aan elkaar kleven. Zo worden het wolken.

De wind neemt de wolken mee naar ons land. Boven het land is het warmer. De druppels smelten dan weer en worden regendruppels.

 

Eenvoudig reizen met de trein. Steffie legt het uit!

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen