Het vaak lezen van nare verhalen op sociale media kan leiden tot problemen met je gezondheid. Waar moet je op letten en wat kan je doen?
Doomscrollen is dat je de neiging hebt om negatief nieuws op te zoeken. Zoals verhalen en video's over schietpartijen, terrorisme en oorlog.
Onderzoekers hebben onderzocht wat de gevolgen hiervan zijn. Hun studie toont aan dat doomscrollen verstrekkende gevolgen kan hebben.
Het kan er zelfs toe leiden dat je zelf in een crisis belandt.
Doomscrollen gebeurt wanneer mensen veel tijd besteden aan het lezen van schokkend nieuws op sociale media. Dit kan verslavend worden.
Mensen voelen een sterke drang om door te gaan en vinden het moeilijk om te stoppen. Dit heeft negatieve gevolgen voor hun dagelijks leven.
Aan 800 studenten is gevraagd hoe negatief nieuws op sociale media hun gedachten en gevoelens beïnvloedt.
De deelnemers moesten vertellen hoe vaak ze doomscrollen, hoe angstig ze zich voelen over hun leven, of ze denken dat de wereld eerlijk is en hoe ze tegenover de mensheid staan.
Het onderzoek toont aan dat doomscrollen mensen gevoeliger maakt voor wantrouwen en achterdocht jegens anderen en hen het gevoel geeft dat het leven geen betekenis heeft.
Mensen worden dus heel bang van doomscrollen. Ze maken zich zorgen over hun bestaan, leven en dood. Het kan ook leiden tot een afkeer van mensen.
Dat komt omdat je veel nare en sombere dingen ziet. Je brein gaat onbewust denken dat je daar ook een beetje deel van uitmaakt.
Je kan daar veel stress en angst van krijgen en verkeerde keuzes gaan maken omdat je denkt dat het leven weinig betekenis heeft.
Het is belangrijk om bewust om te gaan met sociale media en negatief nieuws. Neem regelmatig pauzes en verminder de tijd die je besteedt aan doomscrollen.
Besef dat je niet alles hoeft te weten en dat negatief nieuws vaak geen directe bedreiging voor jou vormt.
Bewustwording van mediagebruik kan helpen om een gezonde blik op de wereld te behouden en je eigen welzijn te verbeteren.