Als je iets niet helemaal begrijpt of het niet bij kunt houden, kun je vragen om langzamer en duidelijker te spreken.
Als je iets niet helemaal begrijpt of het niet bij kunt houden, kun je vragen om langzamer en duidelijker te spreken.

Wat bedoel jij nou weer?

Heb je ooit meegemaakt dat je niet begreep wat de ander zei? Durfde je dat dan te zeggen?

Het komt vaak voor dat mensen elkaar niet begrijpen. Dat is ook niet zo gek, want je komt niet vaak iemand tegen met precies dezelfde interesses of kennis als jij, toch?

Als twee mensen met elkaar praten, moeten ze zich aan elkaar aanpassen, dat is heel normaal.

Wat kan je in zo’n situatie doen?

Als je iets niet helemaal begrijpt of het niet bij kunt houden, kun je vragen om langzamer en duidelijker te spreken. Sommige mensen spreken te snel of onduidelijk.

Wat je ook zou kunnen doen is de ander vragen om het met andere woorden uit te leggen. Vaak is de ander in zijn eigen gedachten of ze hebben veel geleerd over een onderwerp.

Ze hebben dan moeite om het eenvoudig uit te leggen. Dat is zeker niet nodig, want elk onderwerp is op een duidelijk manier uit te leggen,
denk ik.

Als het te veel wordt

Als het alle informatie te veel wordt, is het oké om een stap terug te doen en weg te lopen van het gesprek. Zeg dan dat je tijd nodig hebt het te verwerken.

Het verwerken van nieuwe informatie kost tijd. Je terugtrekken uit een gesprek geeft rust en je kunt weer even alles op een rijtje krijgen.

Je kunt later weer deelnemen aan het gesprek, als je dat wilt.

Op een feestje

Zeker, op bijvoorbeeld een feestje, kan het behoorlijk overweldigend zijn als iedereen door elkaar aan het praten is. Je kunt niet naar al die mensen tegelijk luisteren, dus focus je op één persoon.

Als je dat moeilijk vindt, kun je ook vragen om samen naar een rustig deel van de kamer te gaan, of samen een frisse neus te halen.

Zo creëer je voor jezelf mogelijkheden om de situatie onder controle te houden.

Regie over je eigen situatie

Altijd in sociaal contact is het belangrijk dat je aangeeft wat je wel en niet wil. Zo houdt je de regie over je eigen situatie. Dit is heel belangrijk!

Wat ook helpt is om sociale vaardigheidstraining te doen. Heel veel mensen vinden dat moeilijk en sociaal zijn is iets dat je kan leren.

Zelf heb ik ook zo'n training gevolgd, kennis die ik nog steeds veel toepas.

Hulp van Steffie

Steffie heeft ook een hulpje gemaakt waarmee je kan zien wie jouw sociale contacten zijn. Kijk maar eens op Demensenommijheen.nl.

Samen met Steffie kan je de mensen om je heen in kaart brengen

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen