Wie is de baas: de telefoon of jij?
Wie is de baas: de telefoon of jij?

Ben jij verslaafd aan je telefoon?

Kijk jij ook zo graag op je telefoon? Of kun je hem ook wel af en toe wegleggen? Veel mensen vinden dat moeilijk. Hoe komt dat? En wat doe je eraan?

Prikkels

Het is heel moeilijk om je telefoon te negeren. Er zit van alles op: WhatsApp, sms, Facebook, Instagram, TikTok, Wordfeud, Spotify en nog veel meer.

En overal is wat te doen. Ze geven allemaal prikkels: trillingen, geluiden, meldingen. Je voelt ze, je hoort ze en je ziet ze.

Dopamine

Die prikkels geven je een goed gevoel, want dan weet je dat er iets nieuws voor je is. Het stofje in je hersenen dat je dat goede gevoel geeft, heet dopamine. Dopamine maakt je blij en zet je aan tot actie.

De actie die je dan doet is je telefoon pakken. Je kijkt wat er is en dat is je beloning.

Baas

Als je je telefoon bij je hebt, weet je ook dat er prikkels kunnen komen. Je denkt dus steeds aan je telefoon, ook als je iets anders aan het doen bent. Je telefoon is dus eigenlijk de baas.

Tips

Wil jij weer zelf de baas zijn in plaats van je telefoon? Dan zijn hier twee handige tips voor je.

  1. Zet alle notificaties uit. Dat zijn meldingen, geluiden, trillingen. Heerlijk rustig. Je kijkt pas weer op een moment dat het jou goed uitkomt!
  2. Leg je telefoon af en toe gewoon weg. Niet vlak bij je, maar in een la of zelfs in andere ruimte. Als je vrienden dat ook doen, heb je echt aandacht voor elkaar. Probeer maar eens!

Wil je meer weten over hoe verslavingen werken? Kijk dan ook eens hier.

Steffie laat je eenvoudig bewegen!

Hoe werkt een verslaving?

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen