In de herfst eten we vaak andere dingen dan in de zomer. Met de seizoensgroenten van oktober heb je een lekkere maaltijd en je helpt de natuur ook een handje.
Seizoensgroenten zijn groenten die vers van het land komen. Dit betekent dat ze niet eerst opgeslagen zijn voordat ze verkocht worden.
De groenten zijn van het land gekomen toen het tijd was om ze te oogsten. Daardoor zijn de groenten vers en nog lekkerder.
Andijvie is natuurlijk bekend van de stamppot. Het is een eenjarige plant. En je kan de bladeren rauw of gekookt eten.
Je kan andijvie het hele jaar krijgen in de winkels. Maar in oktober worden ze meestal van het land geoogst.
Een stamppot met rauwe andijvie is erg lekker. En andijvie is ook nog hartstikke gezond voor je.
Bloemkool is een groente. Het is een soort kool. Bloemkool wordt meestal gekookt om het te eten.
Maar je kan het ook grillen, rauw eten of frituren. Koken van bloemkool is het makkelijkst.
En samen met een sausje is het heerlijk. Wist jij dat bloemkool verschillende kleuren kan hebben?
Bloemkool is meestal wit, maar er zijn ook paarse, groene en oranje bloemkolen.