In de herfst eten we vaak andere dingen dan in de zomer. Met de seizoensgroenten van oktober maak je een lekkere maaltijd en help je ook de natuur een handje.
Seizoensgroenten zijn groenten die vers van het land komen. Ze worden geoogst op het moment dat ze klaar zijn om gegeten te worden. Daardoor zijn ze vers, vol smaak en vaak goedkoper.
Andijvie is bekend van de stamppot. Je kunt de bladeren rauw of gekookt eten. In oktober komt de andijvie van het land. Een stamppot met rauwe andijvie is erg lekker, maar je kunt het ook roerbakken met knoflook en een beetje kaas.
Bloemkool wordt meestal gekookt, maar je kunt hem ook grillen in de oven met wat kruiden of rauw eten met een dip. Bloemkool is meestal wit, maar er bestaan ook paarse, groene en oranje soorten.
Pompoen hoort echt bij de herfst. Je kunt er soep van maken, hem roosteren in de oven of er zelfs taart mee bakken. Pompoen smaakt zacht en een beetje zoet.
Spruitjes zijn kleine kooltjes. Veel mensen vinden ze bitter, maar als je ze roostert in de oven met een beetje honing of spekjes smaken ze heerlijk. Je kunt ze ook koken of wokken.
Pastinaak is een witte wortelgroente met een zoete smaak. Je kunt hem roosteren in de oven, koken voor in een stamppot of er soep van maken. Het is een groente die vroeger heel populair was en nu weer helemaal terugkomt.
Rode bieten kun je koken, roosteren of in dunne plakjes rauw door een salade doen. Ze hebben een zoete, aardse smaak. Samen met geitenkaas of appel zijn ze extra lekker.
Boerenkool is een echte wintergroente, maar in oktober komt hij al van het land. Bekend van de stamppot, maar ook lekker om te wokken of door een smoothie te doen.
Prei kun je koken, stoven of roerbakken. Het is een zachte groente die vaak in soepen of stoofschotels wordt gebruikt. In oktober is de prei op zijn best..