Je hebt vast wel eens boven een put gehangen of in een tunnel gestaan en keihard je naam geroepen. Je hoort je naam dan een paar keer achter elkaar. Dit is grappig en leuk. Maar hoe werkt echo eigenlijk? En wat zijn geluidsgolven?
Als je praat komt er geluid uit je mond. Dit geluid bestaat uit allemaal kleine golfjes die door de lucht bewegen. Niet alleen je stem bestaat uit geluidsgolfjes, maar al het geluid. Valt er een stoel om? Dan maakt deze ook geluidsgolfjes. Deze geluidsgolfjes komen in je oor en zo kan je horen.
Bij een echo kaatsen de geluidsgolfjes terug. Je schreeuwt iets. De geluidsgolfjes gaan door de lucht. Ze botsten tegen een muur en kaatsen naar je terug. Zo komt het weer in je oor terecht. Dit is een echo. Het geluid komt bij je terug, omdat het tegen iets is teruggekaatst.
Er zijn heel veel grotten en plekken in de wereld waar je een echo kunt horen. Dit is leuk, maar soms wil je juist geen echo. In een concertzaal is het bijvoorbeeld belangrijk dat er geen echo in de ruimte is. Zonder echo kan je de muziek beter horen.
Echo wordt ook veel gebruikt in de wetenschap. Bijvoorbeeld om erachter te komen hoe diep een water is. Een schip zendt hiervoor allemaal kleine geluidsgolfjes uit naar de bodem. Deze kaatsen terug van de bodem en komen terug bij het schip. Met deze informatie kan een apparaat bepalen hoe diep het water is.