De oliebol komt snel boven drijven en dan moet je hem regelmatig omkeren. Zo kan de oliebol mooi bruin worden.
De oliebol komt snel boven drijven en dan moet je hem regelmatig omkeren. Zo kan de oliebol mooi bruin worden.

Hoe maak je zelf oliebollen?

Het is weer de tijd van het jaar voor oliebollen. Gemiddeld eten mensen in Nederland wel acht oliebollen per jaar.

Zelf bakken is niet alleen leuk en lekker om te doen. Het bespaart ook veel geld.

Steffie heeft een leuk weetje en een eenvoudig recept voor deze winterse snack.

Oliekoek

Wist je dat de oliebol vroeger oliekoek genoemd werd? De populaire donut stamt af van de oliebol.

Nazaten van Nederlandse kolonisten namen het recept voor 'olie-koecken' in de zeventiende eeuw mee naar Amerika.

Ingrediënten voor 10 oliebollen

  • 250 ml lauwe halfvolle melk
  • 250 gram bloem
  • Een half zakje gedroogde gist
  • 2 eetlepels lichtbruine basterd suiker
  • Een half ei
  • Snufje zout
  • Een halve fles zonnebloemolie

Bereiding


Stap 1
Meng de gedroogde gist en de suiker door de melk en laat even staan.

Stap 2
Zeef de bloem in een beslagkom en doe er een snufje zout bij. Giet de melk uit stap 1 erbij en klop dit met een mixer met deeghaken tot een plakkerig beslag.

Mix dan het eitje erbij. Leg op de kom een vochtige theedoek en laat dit een uur rijzen.

Het beslag zal dan twee keer zoveel worden.

Stap 3
Verhit de zonnebloemolie op 180 graden. Leg met een natte lepel een bol beslag in het vet. Doe dit wel heel voorzichtig want het kan spetteren.

De oliebol komt snel boven drijven en dan moet je hem regelmatig omkeren. Zo kan de oliebol mooi bruin worden.

Na ongeveer 6 minuten zijn de oliebollen gaar van binnen. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze rijkelijk met poedersuiker.

Eet smakelijk!

Download de app van Steffie

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen