Als je denkt dat je in 2024 een miljonair wordt door mee te doen aan een loterij, moet je niet te snel enthousiast worden.
De kans dat je daadwerkelijk wint, is namelijk heel klein.
Op Oudejaarsavond zijn er verschillende tradities, waaronder de oudejaarstrekking van de Staatsloterij. Vorig jaar was de hoofdprijs 30 miljoen euro. Maar de kans dat jij die prijs wint, is bijna nul.
Veel mensen weten wel dat de kans op zo'n grote geldprijs klein is. Maar toch geven ze 30 euro uit in de hoop dat ze miljonair worden als het nieuwe jaar begint. Het idee van grote huizen, dure auto's en verre reizen is natuurlijk aantrekkelijk.
Mensen overschatten vaak hun kansen. Of het nu gaat om het winnen van een loterij of het inschatten van gevaarlijke situaties. De kans om te overlijden in de badkuip is bijvoorbeeld groter dan bij een terroristische aanslag.
Maar mensen hebben vaak een vertekend beeld van deze kansen.
In 2023 viel de hoofdprijs van 30 miljoen van de Staatsloterij op een lot uit Woensdrecht. In totaal werden ruim 7,2 miljoen Oudejaarsloten verkocht.
Dus het is niet onmogelijk dat je wint, maar het merendeel van de mensen wint geen grote prijs.
Het voordeel van de oudejaarstrekking is dat de hoofdprijs gegarandeerd valt. Er is altijd één persoon die na de jaarwisseling wakker wordt als multimiljonair. De kans op de jackpot hangt af van het aantal verkochte loten. In 2021 was de kans ongeveer 0,00001429 procent.
Andere loterijen, zoals de Nationale Postcodeloterij met de PostcodeKanjer van 58,9 miljoen euro, verdelen het geld in de wijk van de winnende postcode. De kans hierop is ook heel erg klein. Vergelijkbaar met die van de Staatsloterij.
Met een simpele rekensom kan je uitrekenen hoe groot je werkelijke winkansen zijn. Als er bijvoorbeeld een prijs van 1 miljoen te winnen is en 1 miljoen mensen meedoen, is de kans 1 op 1 miljoen.