Deze Walvishaai is in ieder geval niet gevaarlijk voor mensen.
Deze Walvishaai is in ieder geval niet gevaarlijk voor mensen.

Zijn haaien echt zo gevaarlijk?

Iedereen heeft ze wel eens op tv gezien, haaien. Met hun scherpe tanden en enge uiterlijk. Is er een aanval van een haai geweest? Dan wordt dat meteen op alle nieuwszenders vermeld. Maar zijn haaien nu echt zo gevaarlijk als veel mensen denken? Of valt het wel mee?

Dino’s

Haaien bestaan al zo’n 400 miljoen jaar. Het zijn dus eigenlijk zwemmende dinosauriërs. Er zijn ongeveer 400 soorten haaien bekend. Ook in de Noordzee zwemmen meerdere soorten haaien rond. Alle soorten die in de Noordzee zwemmen zijn niet gevaarlijk.

Bijten

Maar soms bijt een haai een mens. Dit is eigenlijk altijd een vergissing. Mensen staan namelijk niet op het menu van een haai. Dus na een beet laat een haai meestal meteen weer los. Helaas is er dan vaak al veel schade gedaan, want in sommige haaienbekken zitten flinke rijen tanden.

Het gaat vooral mis bij mensen op een surfplank. Van onderen zien zij eruit als een zeehond. En zeehonden staan wel op het menu van de haai.

Mensen

Uiteindelijk zijn wij veel gevaarlijker voor haaien dan zij voor ons. Per jaar worden ongeveer 10 mensen per ongeluk gedood door een haai. Maar mensen doden jaarlijks 100 miljoen haaien. En wij doen het expres.

Sommige haaien worden dan ook met uitsterven bedreigd. Hoog tijd dus voor de mens om een stuk liever te worden voor haaien.

Waarom blazen ganzen naar je?

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen