Ongeveer 60.000 mensen met een verstandelijke beperking wonen begeleid buiten een zorgorganisatie.
Ongeveer 60.000 mensen met een verstandelijke beperking wonen begeleid buiten een zorgorganisatie.

Een eigen huis maakt Nicolle heel gelukkig

Nicolle Backbier is ervaringsdeskundige bij Steffie. Hoe is het om op jezelf te wonen met wat begeleiding?

"Ik woon op mijzelf. Ik heb een eigen woning in een flat. In mijn appartement zit een woonkamer, keuken, douche, wc en een slaapkamer. Ik ben daar superblij mee!"

Schoonmaken

Ik vind het erg fijn om een plekje te hebben voor mezelf. Maar, je moet wel alles zelf doen. Schoonmaken, koken, afwassen, het hoort er allemaal bij.

Elke week moet je je huis doen, want je moet het schoonmaken wel bijhouden.

Begeleiding

Eén à twee keer in de week krijg ik begeleiding. Zij komen bij mij thuis langs. Zij helpen als het nodig is. Ook al moet ik veel dingen zelf doen, als de begeleiding langs komt kunnen zij mij ook helpen. Dat vind ik wel fijn.

Genieten

Ik geniet ervan dat ik veel dingen zelf kan. Bijvoorbeeld leuke dingen doen, zelf weten wanneer ik naar bed ga of ga eten. Het is echt genieten om voor jezelf een plekje te hebben.

Ik vind het erg fijn om mijzelf te kunnen zijn. En daarom is deze eigen plek voor mij erg fijn. Ik maak mijn huisje eigen door mijn eigen spulletjes erin te zetten. Zoals foto’s van mijn familie, vrienden en mijn kinderen.

Eigen plek

Het belangrijkste is om te genieten van wat je hebt. Weten dat een plekje van jou is. Een plek waar je je terug kunt trekken. Dat is een fijne gedachte.

Hoe maken jullie van je huis je eigen plekje? Laat het Nicolle weten via deze pagina.

VN-verdrag

In het VN-verdrag handicap is vastgelegd dat mensen met een beperking het recht hebben om zo zelfstandig mogelijk te wonen. Zo moeten mensen met een beperking bijvoorbeeld zelf kunnen kiezen waar en met wie zij wonen.

Betaal je niet te veel huur?

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen