Een gechipte kat vind je makkelijker terug.
Een gechipte kat vind je makkelijker terug.

Waarom is het goed om je kat te chippen?

Heb je een kat en laat je hem buiten? Dan ben je hem vast wel eens kwijt geweest. Helpt het als je je kat chipt?

Hoeveel katten zijn er?

In Nederland zijn er zo'n 2,9 miljoen huiskatten en ook nog een heleboel zwerfkatten. Hoeveel dat er precies zijn, weten we niet. De schattingen lopen uiteen van 100.000 tot meer dan een miljoen.

Vermist

Elk jaar worden zo'n 60.000 katten als vermist opgegeven. Ze zijn verdwaald of verongelukt. Als een kat gevonden wordt en niemand weet van wie hij is, gaat hij naar het asiel. Als je je kat kwijt bent, kun je bij het asiel vragen of hij daar is gebracht.

Chippen

Als een kat gechipt is, is het makkelijk op te sporen wie het baasje is. De kat heeft dan een piepkleine chip vlak onder zijn huid. Bij het asiel kunnen ze met een scanner de naam en het adres van het baasje aflezen.

Ophalen

Als het jouw kat is, belt het asiel je op. Dan kun je een afspraak maken om de kat weer op te halen. Daar moet je wel iets voor betalen, want het asiel heeft voor de kat gezorgd en hem eten gegeven.

Verplicht

Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil het chippen verplicht maken. Op die manier kunnen katten sneller terug naar hun baasje. Het chippen van je kat kost tussen de 15 en 40 euro. Het is nog niet bekend wanneer de chipplicht ingaat.

Lees ook: Wat is de beste voeding voor je hond of kat?

Alles over wonen in makkelijke taal!

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen