Misschien staat er in jouw keuken ook wel een potje felgele kruiden. Goede kans dat dit kurkuma is. Maar wat is het precies en wat doet het voor je gezondheid?
Kurkuma is een wortel. Ook wel geelwortel genoemd. Je kan het kopen als een wortel en als poeder. In poedervorm wordt het vaak gebruikt in gerechten. Kurkuma komt uit India en wordt ook wel koenjit, koenir, turmeric of curcuma genoemd.
Kurkuma smaakt kruidig, mild bitter en een klein beetje pittig. Het proeft een beetje als mosterd en peper, maar dan wat zachter. Kurkuma lijkt ook op gember als je kijkt naar de smaak en het uiterlijk.
Kurkuma wordt in India en Zuid-Azië al heel lang gebruikt om het lichaam schoon te maken van binnen. Ook wordt het gebruikt bij het behandelen van bijvoorbeeld artrose ( slijtage van gewrichten ), eczeem en gebitsproblemen.
Kurkuma heeft verschillende voordelen voor het lichaam. Het kan dus nuttig zijn om dit aan je dagelijkse voeding toe te voegen. Voordelen van kurkuma zijn:
De smaak van kurkuma gaat goed samen met vis, kip en kokosmelk. Kurkuma wordt daarom vaak gebruikt in bijvoorbeeld een viscurry en kerriegerechten. Ook kan je met kurkuma lekker vlees marineren voor op de bbq. En ook in oosterse sauzen komt kurkuma goed tot zijn recht.