Op de laatste dag krijgen de wandelaars gladiolen. Deze bloem is een teken van kracht en overwinning.
Op de laatste dag krijgen de wandelaars gladiolen. Deze bloem is een teken van kracht en overwinning.

Waarom lopen mensen de Vierdaagse?

Meer dan 47.000 mensen, met meer dan 70 verschillende nationaliteiten komen elk jaar naar Nijmegen om vier dagen te wandelen.

Elke dag moeten de deelnemers 30, 40 of 50 kilometer wandelen.

De Nijmeegse Vierdaagse bestaat al heel lang en is bekend over de hele wereld. Sinds 1909 wordt deze wandeltocht elk jaar gehouden.

Beperking

Vroeger waren de regels dat deelnemers beide benen moesten gebruiken ander kregen ze geen medaille. In 1995 werd er een oplossing gevonden door bij goed gevolg een diploma te geven.

Sinds 2009 hanteert de Vierdaagse de regel dat mensen met een verstandelijke en of lichamelijke beperking ook het Vierdaagsekruis kunnen verdienen als ze goed hun best hebben gedaan.

Afstanden

Het aantal kilometer dat je moet lopen verschilt per leeftijd en of je man of vrouw bent.

Ben je jonger dan 19 jaar? Dan mag je kiezen welke afstand je loopt. Ben je ouder dan 19 jaar? Dan moet je als man minimaal 50 km lopen en als vrouw minimaal 40 km.

Militairen

Militairen van over de hele wereld doen ook mee met de Vierdaagse. Dit hoort bij de geschiedenis.

Zij lopen elke dag 50 km in groepen en soms nog een beetje verder naar de plek waar ze slapen. Ook moeten zij met een zware bepakking meenemen.

Routes

De Nijmeegse Vierdaagse heeft elke dag een andere route. Op de laatste dag staan er allemaal mensen langs de kant van de weg om de deelnemers aan te moedigen.

De deelnemers krijgen dan ook gladiolen. Dit zijn bloemen. Dit maakt het einde van de lange wandeltocht extra leuk en feestelijk.

Kruisje

Als je de Vierdaagse helemaal uitloopt krijg je een kruisje. Er zijn allemaal verschillende kruisjes voor hoe vaak je een Vierdaagse hebt gelopen.

De persoon die de Vierdaagse het vaakste heeft gelopen liep de wandeltocht wel 72 keer!

Waarom?

Vroeger liepen mensen de Vierdaagse omdat het gezond zou zijn. Maar nu wordt er best veel snoep gegeten en alcohol gedronken op de Vierdaagsefeesten.

Het gaat nu meer om gezelligheid en tradities. De oude gebruiken zijn simpelweg een aanleiding om samen te zijn. Zoals het hoort bij een traditie.

Word fit met Steffie!

Dagje naar het strand

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen