In de supermarkt vind je groene, gele, oranje en rode paprika’s. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen al die kleuren?
De kleur van de paprika laat zien hoe rijp een paprika is. Alle paprika’s beginnen met de kleur groen. De paprika is dan nog onrijp.
Daarna wordt de paprika geel. Van geel gaat de paprika naar oranje. En als de paprika helemaal rijp is, heeft de paprika een rode kleur.
De verschillende kleuren paprika’s komen allemaal van dezelfde plant. Ze zijn alleen op verschillende momenten van het rijpen geplukt.
Als de paprika geplukt is stopt de paprika met verkleuren.
De smaak van de paprika heeft te maken met de kleur van de paprika. Een onrijpe groene paprika is bitter en scherper van smaak.
Daarna wordt de paprika zoeter. De rode paprika heeft het langst de tijd gekregen om te rijpen en is daarom het zoetst.
Niet alleen zit er verschil in de kleur en smaak van de paprika’s maar ook in de vitamines.
De rode paprika heeft de meeste vitamines A, C en E. De groene paprika het minst. En de gele en oranje zitten daar weer tussenin.
Toch zijn wel alle paprika’s gezond! De groene en de gele paprika hebben bijvoorbeeld weer de meeste vezels.