Nederland heeft veel cabaretiers. Cabaretiers zijn mensen die voorstellingen geven waarin ze grappen maken. Elke cabaretier heeft zijn eigen stijl. Dit duo is voor veel cabaretiers een groot voorbeeld geweest: Kees van Kooten en Wim de Bie.
Van Kooten en De Bie zijn begonnen met grappen maken toen ze nog op de middelbare school zaten. Daarna hebben ze jarenlang televisieprogramma’s, radioprogramma’s en nog veel meer gemaakt. In 1998 stopten ze met programma’s maken. Toen waren ze al meer dan 35 jaar samen aan het werk. Op 27 maart is Wim de Bie overleden. Dit was voor veel mensen verdrietig nieuws. Hij is 83 jaar oud geworden.
Kees van Kooten heeft nu het gevoel alsof hij "een broer" heeft verloren. Het tweetal kende elkaar zeventig jaar. Niet alleen op het scherm fungeerde De Bie als hun geweten, schrijft de komiek. Hij gaf op veel beslissende momenten in het leven van Van Kooten de richting aan. "Er is iets definitief afgesloten. Alsof een deel van mijzelf is gestorven", eindigt Van Kooten zijn eerbetoon.
Van Kooten en De Bie zijn vooral bekend van hun typetjes. Met hun typetjes leverden ze op een grappige manier kritiek op dingen waar ze het niet mee eens waren. Op een grappige manier kritiek leveren noem je satire. Soms is de grap heel duidelijk en soms moet je goed nadenken waar de cabaretiers kritiek op hebben. Van Kooten en De Bie waren zo goed in hun werk dat veel van hun grappen ook nu nog steeds grappig zijn.
In het woordenboek Dikke van Dale staan ruim veertig woorden en gezegdes die door Van Kooten en De Bie werden bedacht. Sommige hebben ze zelf bedacht, andere kenden ze uit hun jeugd en hebben ze popualir gemaakt.
Vroeger waren er nog niet zo veel televisieprogramma’s op tv. Toen Van Kooten en De Bie op tv begonnen waren er bijvoorbeeld nog maar twee zenders op de Nederlandse televisie. Daarom wist iedereen wat er in elk televisieprogramma’s was gezegd. Hier hadden mensen het dan over op werk of op school. Van Kooten en De Bie waren erg populair.