Van madeliefjes kun je een mooie bloemenketting maken.
Van madeliefjes kun je een mooie bloemenketting maken.

Waarom wordt een madeliefje zo genoemd?

Ken jij veel planten? We weten er vaak maar weinig van. Terwijl sommige planten echt prachtige namen hebben. Zoals het madeliefje.

Weide

Weet je waarom een madeliefje zo heet? Het is een samentrekking van de woorden made en lief. Made betekent weide of hooiveld. Van made is ook het woord maaien afgeleid. Madelief betekent dus een lief bloempje uit de weide.

Maria

Er is ook een andere verklaring voor de naam madeliefje. Namelijk dat made is afgeleid van maagde. Made-lief betekent dan maagde-lief. Het bloempje was een symbool voor maagdelijkheid en ook voor de maagd Maria.

Dag-oog

In het Engels heet het madeliefje daisy. Daisy komt van day’s eye. Dat betekent dag-oog. Als het donker wordt gaat het bloempje dicht. Als het licht wordt gaat het bloempje weer open. Net als ogen die open en dicht gaan.

Bloemenkrans

Van madeliefjes kun je heel makkelijk een bloemenkrans maken. Je knipt de bloemen af met een zo lang mogelijke steel. In de steel maak je een sneetje en daar steek je een ander madeliefje door heen. Als je er genoeg aan elkaar hebt geregen, heb je een mooie ketting.

Suzanne

Er is trouwens nog een bloem met bijzondere ogen. Het is Suzanne-met-de-mooie-ogen. Die heb je ook vast wel eens gezien. Het is een slingerende klimplant vol gele bloemen.

Midden in de gele bloemen zit een zwart hart. Al die zwarte harten lijken wel ogen die je aankijken. Daarom heet de bloem Suzanne-met-de-mooie-ogen.

Wat is schurft en wat kan je er aan doen?

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen