Wist je dat 'tot in de pruimentijd!' uit de zeventiende eeuw komt en zoiets betekent als tot de volgende zomer!
Wist je dat 'tot in de pruimentijd!' uit de zeventiende eeuw komt en zoiets betekent als tot de volgende zomer!

Tot in de pruimentijd!

Tot in de pruimentijd zeggen veel mensen! Deze pruimentijd is van juli tot oktober. Dan zijn de pruimen het allerlekkerst.

Wat zijn pruimen, zijn ze gezond en wat kan je ermee maken?

Pruimen

Pruimen zijn vruchten met een grote pit erin. Pruimen groeien aan bomen. Ze zijn onderdeel van de steenfruitfamilie.

Kersen, nectarines en perziken zijn andere vruchten die ook bij de steenfruitfamilie horen.

Gezond

Pruimen zijn gezond! In pruimen zitten gezonde stoffen en weinig calorieën. Pruimen helpen om je darmklachten te verminderen.

Maar let wel op teveel pruimen eten kan ervoor zorgen dat je veel moet poepen.

Pruimen zijn ook goed voor je hart. Het verkleint de kans op hartziekten en een beroerte.

Bewaren

Pruimen zijn vaak nog niet helemaal rijp als je ze koopt. Leg ze daarom niet in de koelkast. Dan kunnen de pruimen niet narijpen.

Rijpe pruimen kan je prima bewaren in de koelkast.

Je kan pruimen ook invriezen. Zorg dat ze gewassen zijn en doe de pruimen in een diepvrieszakje of bakje. Bevroren pruimen kan je zo een jaar lang bewaren!

Koken

Je kan de pruimen in verschillende gerechten gebruiken. Ze zijn lekker in een taart, door de yoghurt of salade, brood en zelfs door een warme maaltijd.

Ook kan je er lekkere jam mee maken! Dat is niet moeilijk en heel leuk. Hier het recept.

Je hebt nodig om 1 potje jam te maken:

  • 250 gram pruimen
  • 250 gram geleisuiker
  • 1 eetlepel citroensap

Zo maak je het:

  • Maak de pruimen schoon. Haal de pit eruit en snij in kleine stukjes.
  • Doe de pruimen in een steelpan samen met de geleisuiker en citroensap. Zet het vuur zachtjes aan.
  • Roer af en toe en laat de jam zachtjes pruttelen tot het allemaal bij elkaar komt en indikt. Laat het ongeveer 10 minuten pruttelen.
  • Nu is de jam klaar! Je kan als je dat wilt de jam pureren met een staafmixer. Dan krijg je een gladde jam. Maar dat hoeft natuurlijk niet.
  • Giet de jam in een droog en schoon glazen potje. Draai de deksel er goed op en zet het potje op zijn kop.
  • Laat de jam nu helemaal afkoelen. En klaar is de pruimenjam! Bewaar de jam na openen wel in de koelkast.

Lekker veel eten!

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen