De aankomst bij het Paleis op de Dam. Veel mensen kijken naar de bekende mensen die uitstappen.
De aankomst bij het Paleis op de Dam. Veel mensen kijken naar de bekende mensen die uitstappen.

Steffie op bezoek bij de koning en de koningin

Goed nieuws! Steffie was uitgenodigd bij Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in het Paleis op de Dam in Amsterdam. Daar was de nieuwjaarsontvangst. Belangrijke mensen als ministers, Kamerleden, politici en directeuren van allerlei bedrijven wensen het koningspaar en elkaar dan het beste voor het nieuwe jaar. Maar hoe werkt nou zoiets en hoe kwam Steffie daar terecht?

Veel bekende mensen

Steffie en haar team werden met een speciale bus naar het paleis gebracht. Motoragenten zorgden ervoor dat we overal door konden rijden. Een lakei in livrei - dat is een mooi uniform - helpt je uit de bus. Bij binnenkomst sluit je aan in een rij met allemaal mensen die je van de televisie kent. Burgemeesters, ministers, generaals en leden van de Eerste en Tweede Kamer.

Eerst de koning een hand geven

Uiteindelijk kom je in een hal terecht waar iemand van de hofhouding precies uitlegt wat er gaat gebeuren. “U loopt zo meteen direct op de koning af en geeft hem een hand. Daarna geeft u de koningin een hand.” Je spreekt de koning nu eenmaal niet als eerste aan. Je noemt hem geen Koninklijke Hoogheid maar Majesteit. Je stelt ook geen vragen uit jezelf. En je steekt niet als eerste een hand naar hem uit. De belangrijkste aanwezige neemt daarvoor altijd het initiatief, zo schrijven de regels voor.

Je naam wordt omgeroepen

Bij binnenkomst had Steffie een spreekkaart met naam en functie gekregen. Zo word je opgeroepen. Vanuit de hal ga je dan De Mozeszaal / Vroedschapskamer binnen. De koning en koningin staan midden in deze zaal op je te wachten met de hofhouding om hun heen. Op dat moment word je luidkeels door een lakei aangekondigd bij de koning en de koningin. Dat is best indrukwekkend als de naam van Steffie in een groot paleis in een mooie zaal met al die belangrijke mensen wordt genoemd.

De beste wensen

De koning en de koningin wensen ontwerper Jacques de Wit, Steffie en al haar vrienden het beste voor het nieuwe jaar. Daarna ga je naar de grote Burgerzaal. Daar worden hapjes en drankjes uitgedeeld en raak je vanzelf in gesprek met allerlei mensen. Als de koning en de koningin iedereen een hand hebben gegeven, komen ze ook naar deze zaal. Dan geeft de koning een toespraak.

De koning stond lang stil bij de coronaperiode die ook voor Steffie en haar vrienden heel zwaar is geweest. De koning was blij dat we voor het eerst in drie jaar weer bij elkaar konden komen. Hij zei: “Dit is te danken aan de onvermoeibare inzet van heel veel mensen, onder wie velen die hier aanwezig zijn. Zij hebben daarvoor lang niet altijd de waardering gekregen die zij verdienen. Soms oogstten zij zelfs onbegrip en agressie. Maar dankzij hen allen staan wij hier vandaag, behouden en wel. Daarom zeg ik van ganser harte: heel veel dank!”

De koning en de koningin gaan als eerste weg

Na de toespraken mengen de koning en de koningin zich onder de gasten om hier en daar een praatje te maken. Je mag de nieuwjaarsreceptie pas verlaten ná de koning en de koningin. Dus al met al is Steffie en haar gevolg bijna vijf uur in het paleis geweest. We hebben veel verschillende mensen gesproken die stuk voor stuk erg interessante verhalen deelden.

De uitnodiging voor de nieuwjaarsontvangst bij de koning en de koningin op het Paleis op de Dam in Amsterdam

Zo ziet de uitnodiging van de koning en de koningin eruit. Een mooie brief van met de hand gemaakt papier.

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen