Outsider kunstenaar Bruin Parry danst door het leven
Outsider kunstenaar Bruin Parry danst door het leven

Kunstenaar Bruin Parry kan grote prijs winnen

Bruin Parry (23) is een kunstenaar met een verstandelijke beperking. Zelf spreekt hij liever van een mental superpower.

Wie is Bruin Parry?

Zelf zegt hij: "Ik ben Bruin. Zoals de kleur. Ik heb een broer Zep en een broer Beau, die is bijna jarig. Ik hou van tekenen, ik maak vaak muziek. Ik ben gek op zingen, dansen en performances op muziek. Ik hou van Italiaans eten, ik ben gek op pasta. En ik hou van Miró."

Veelzijdig

Bruin is heel veelzijdig. Hij maakt tekeningen en schilderijen, sommige zwart-wit, sommige juist heel kleurrijk. Maar hij maakt ook wandkleden, foto’s, installaties en videoclips.

Bruin kan de Volkskrant Beeldende Kunstprijs winnen. Die wordt in januari uitgereikt. Zijn werk is daarom nu te zien in het Stedelijk Museum Schiedam. Samen met dat van de andere kunstenaars die de prijs kunnen winnen.

Michael Jackson

Bruin verzamelt alles van Michael Jackson. Zijn hele kamer hangt vol met Michael Jacksonposters. Hij heeft ook een videoclip gemaakt waar hij net zoals Michael Jackson danst. In een interview zei hij: "Nu Michael is overleden ben ik, Bruin Jackson, natuurlijk de nieuwe King of Pop."

Topper

Volgens museumdirecteur Hans Looijen behoort Bruin tot de top van outsider kunstenaars in Nederland. Looijen is directeur van Outsider Art, een museum in de Hermitage Amsterdam.

Outsider Art wordt gemaakt door mensen die luisteren naar de stem in zichzelf. Die niet kijken naar wat anderen al hebben gemaakt, geen kunstopleiding volgden en in sommige gevallen bij een zorgorganisatie wonen. Ze maken bijzondere dingen die buiten alle regels van de kunstwereld vallen.

Ook museumdirecteur Looijen denkt dat er veel geleerd kan worden van artiesten als Parry en andere outsider kunstenaars. "Hun werken zijn heel puur en smaakmakers in de kunst zijn op zoek naar inspiratiebronnen. Daar hoort dit soort artiesten bij."

Bassie en Adriaan

Met het geld dat Bruin verdient met zijn kunst, koopt hij online spullen van Bassie en Adriaan. "Als ik zou moeten kiezen tussen Bassie of Adriaan, dan vind ik dat een beetje moeilijk. Ik vind ze alle twee leuk."

Hij heeft thuis een eigen museum van Bassie en Adriaan. In zijn woonkamer. "Daar heb ik zelf allemaal spullen verzameld. Dat museum is maar een keer per jaar open. Op die ene dag is mijn broer toiletjuffrouw. Zijn vriendin Zwaan zit achter de kassa. En ik ben de baas van mijn eigen museum."

Kunst kijken is leuk!

Je kan het werk van Bruin nu zien in het Stedelijk Museum in Schiedam. Meer leuke en eenvoudige informatie over musea vind je op Steffies website Naareenmuseum.nl.

Naar een museum met Steffie!

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen