Heb jij weleens een oester gegeten? Het is een bijzonder hapje. Veel mensen moeten een beetje wennen aan de smaak.
Oesters koop je bij de visboer of in sommige restaurants. Maar het is ook leuk om ze zelf te plukken. Van september tot april liggen de schelpen op veel plekken voor het oprapen. En je kunt het gratis doen!
Een oester is een weekdier. De schelp is hard en is wit en grijs. Aan de binnenkant zit het vlees. Dit vlees kun je eten.
In Nederland zijn er twee soorten oesters. De gewone oester en de Japanse oester.
In Zeeland, Groningen, op de Wadden en bij het IJsselmeer kun je zelf oesters plukken. Je vindt oesters bij laag water. Dus als het eb is.
Op de kaart ‘Wildplukwijzer’ kun je zien waar je oesters kunt plukken. Kies in het zoekmenu voor ‘oester’. Dan krijg je te zien waar je in Nederland zelf oesters kunt plukken.
Neem alleen oesters mee die heel zijn. Oesters die al open of gebroken zijn, kun je beter niet gebruiken. Ook als een oester gek ruikt, kun je deze beter laten liggen.
Neem alleen oesters mee die je diezelfde dag opeet. Want je kunt de oester niet langer dan één dag bewaren. Dan is de oester niet goed meer.
Oesters verzamelen noem je 'oesters plukken'. Wil jij graag oesters plukken? Neem deze spullen dan mee;
Veel plezier met oesters plukken en eet smakelijk!