Van een klein besje naar een klein boontje en jouw kopje koffie. Waar komt koffie vandaan?
Van een klein besje naar een klein boontje en jouw kopje koffie. Waar komt koffie vandaan?

Hoe wordt koffie gemaakt?

Je moet de dag vroeg beginnen. Je ogen zitten nog vol slaap. Voor veel mensen is er dan niks lekkerder dan een eerste kopje koffie.

Maar voordat jij je kopje koffie kan drinken is er al heel wat gebeurd. Want waar komt koffie eigenlijk vandaan? En hoe wordt koffie gemaakt?

Bessen

Koffiebonen groeien aan de koffieplant. Alleen zijn het geen bonen. Het zijn de zaden van de bessen aan de koffieplant. Omdat deze zaden op bonen lijken, zijn mensen ze zo gaan noemen. Wanneer de bessen rijp zijn, worden ze geplukt.

Drogen

Na het plukken worden de zaden uit de bessen gehaald. Dit doen ze met water en roostertjes. Daarna laten ze de zaadjes fermenteren. Dat is eigenlijk een beetje laten rotten. Dit verandert de smaak van de boon. Vervolgens worden de bonen een lange tijd gedroogd.

Roosteren

Om van de bonen koffie te maken worden ze door een speciale machine geroosterd. Je kan de smaak van de koffie veranderen door een hogere of lagere temperatuur te kiezen. Ook kan je de bonen langer of korter roosteren.

Malen

Als de bonen zijn geroosterd, dan hoeven ze alleen nog gemalen te worden. Daarna zijn de koffiebonen klaar om er koffie van te zetten. Veel koffie die je in de winkel kan kopen is al voor je gemalen.

Buitenland

De koffieplant groeit op warme plekken. De meeste koffie komt uit Zuid-Amerika en Afrika. Als je goed proeft kan je de verschillen proeven tussen bonen uit verschillende plekken.

Waarom is matcha thee lekker en gezond?

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen