De voorbereidingen voor carnaval zijn begonnen. In het zuiden van Nederland maken vrijwilligers al mooie carnavalswagens voor de optochten.
Op zondag 11, maandag 12 februari en dinsdag 13 februari vieren we dit jaar carnaval.
Maar wat is carnaval eigenlijk?
Carnaval is een vrolijk feest dat meerdere dagen duurt. Het carnavalsfeest bestaat al honderden jaren. In Nederland wordt het van oorsprong alleen door katholieken gevierd, voornamelijk in het zuiden en delen van het oosten.
Carnaval wordt gevierd vlak voor de vastentijd.
Tijdens de vastentijd eten mensen minder of doen ze een tijdje geen dingen die slecht voor ze zijn. In deze tijd kunnen mensen nadenken over hoe ze een goed leven kunnen leiden.
Maar nu zijn er niet meer zo veel mensen die na carnaval nog gaan vasten. Het feesten is veel belangrijker geworden.
Een belangrijk onderdeel van carnaval is de spot drijven met alles. Ergens de spot mee drijven betekent dat je het niet zo serieus neemt en er grapjes over maakt.
Om aan te geven dat het carnavalstijd is krijgen steden die carnaval vieren een andere naam, zoals Krabbegat of Oeteldonk.
Vroeger droegen mensen met carnaval vooral maskers, maar al honderd jaar verkleden mensen zich met carnaval in Nederland.
Op sommige plaatsen in Nederland heeft de stad of het dorp zijn eigen speciale carnavalskleding.
Ook in het buitenland heeft ieder land zijn eigen gewoontes. Over de hele wereld wordt er op verschillende manieren carnaval gevierd.