Lust jij ook graag baguette? Je weet wel, zo’n lang dun Frans stokbrood. De baguette is nu op de werelderfgoedlijst gekomen. Feest voor de Fransen dus! Maar wat is dat eigenlijk, die werelderfgoedlijst?
De Franse baguette is woensdag door de UNESCO toegevoegd aan het cultureel werelderfgoed. De UNESCO is een organisatie van de VN, de Verenigde Naties. Met de lijst van werelderfgoed zorgt UNESCO dat belangrijke culturele gebruiken beschermd worden.
Op de lijst van werelderfgoed staan bijvoorbeeld bijzondere dansen, zangkunsten en rituelen. Vorig jaar kwam de Chinese theecultuur erbij op de lijst. De enige Nederlandse bijdrage tot nu toe is het beroep van molenaar.
Frankrijk heeft afgelopen jaar gevraagd om de baguette op de lijst van werelderfgoed te zetten. De baguette is typisch Frans en hoort bij het dagelijks leven van alle Fransen. Elke dag worden er in Frankrijk ongeveer tien miljoen baguettes gegeten.
De naam baguette bestaat sinds 1920. Toen kwam er ook een speciale wet voor het stokbrood. De baguette moet minstens 80 gram wegen en mag maximaal 40 centimeter lang zijn.
Maar het stokbrood zelf bestaat al veel langer. Het werd al in de 17e eeuw gebakken. Sommige mensen beweren dat Napoleon het brood bedacht heeft. Hij besloot dat het brood in stokvorm gebakken moest worden. Dan konden de soldaten het makkelijk meenemen. Handig bedacht toch?