Een van de beroemdste boeken van Annie M.G. Schmidt is Jip en Janneke
Een van de beroemdste boeken van Annie M.G. Schmidt is Jip en Janneke

Wie was Annie M.G. Schmidt?

20 mei was de verjaardag van de schrijfster Annie M.G. Schmidt. Deze dag is in 1997 uitgeroepen tot jaarlijkse Annie M.G. Schmidtdag. Wie was zij en wat schreef ze?

Kinderboeken

Je hebt vast wel eens gehoord van de kinderboeken Jip en Janneke of van Pluk van de Petteflat. Die zijn geschreven door Annie M.G. Schmidt. Zij schreef nog veel meer kinderboeken en ook liedjes, toneelstukken en musicals.

Anna

Annie heette voluit Anna Maria Geertruida Schmidt. Ze is geboren in 1911 en overleden op 21 mei 1995, een dag na haar 84e verjaardag. Haar moeder was juf en zij leerde Annie al vroeg lezen en schrijven. Toen Annie vier was schreef ze al een opvallend gedichtje:

Er was eens een hond die zat op z'n kont.
Er was eens een kat die zat op z'n gat.

Verhalen

Op haar veertiende schreef Annie al verhalen, maar pas in 1938 verschenen er twee verhalen van haar in een tijdschrift. In 1957 won Annie haar eerste prijs: haar boek Wiplala werd het kinderboek van het jaar. Ze ging samenwerken met tekenaar Fiep Westendorp en samen werden ze heel beroemd met Jip en Janneke.

Liedjes

Annie ging ook samenwerken met de componist Harry Bannink. Hij zette de teksten van Annie op muziek en ze hadden veel succes. Samen maakten ze onder andere de musical Heerlijk duurt het langst en de televisieserie Ja zuster, nee zuster, die in 2002 verfilmd werd.

Ondeugend

Bijna iedereen kent wel een liedje of een boek van Annie M.G. Schmidt. Ze was een beetje een ondeugende schrijfster. Kinderen moeten niet naar hun ouders luisteren, zei ze. Misschien is ze daardoor wel zo populair geworden!

Wil je meer over haar weten? Neem dan eens een kijkje op haar website www.annie-mg.com.

Uitleg over wonen in makkelijke taal

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen