Mensen denken verschillend. Dat is goed. Maar nu komen mensen te veel tegenover elkaar te staan in de samenleving.
Mensen denken verschillend. Dat is goed. Maar nu komen mensen te veel tegenover elkaar te staan in de samenleving.

Wat is polarisatie?

Je hoort het vaak in het nieuws: het woord polarisatie en de zin de samenleving is gepolariseerd. Maar wat betekent dat eigenlijk?

Tegenover elkaar staan

Helaas kan je over van alles ook ruzie krijgen met vrienden of familie. Mensen denken op dit moment heel verschillend over geld, geloof of de manier waarop de overheid de problemen in de samenleving probeert op te lossen. Hierdoor komen groepen mensen tegenover elkaar te staan.

Het komt ook voor dat mensen dan niet meer bij elkaar op visite komen. Veel mensen voelen zich hierdoor eenzaam.

Onzekerheid

Door oorlogen, ruziemakende politici en stijgende prijzen is er meer onzekerheid en angst. De één vindt dat we de regels van de overheid heel goed moeten volgen. De ander vindt zekerheid door bijvoorbeeld in een complot te geloven.

We kunnen heftig reageren als mensen een ander beeld hebben. Dat komt omdat dit onze keuzes weer in de war schopt. Doe ik het dan toch verkeerd? Dat komt door onzekerheid. Welke kant je ook kiest. Er komt onzekerheid en angst bij kijken.

Hou het gezellig

Wat moet je doen om het gezellig te houden?

  1. Besef dat iemand die jou graag wil overtuigen van zijn of haar mening, dit vaak doet uit zorgen, angst en onzekerheid. Het is niet persoonlijk.

  2. Probeer weer in hetzelfde schuitje terecht te komen, waarbij jullie de onzekerheid of angst voor bepaalde dingen bespreken. Leef je in en toon begrip.

  3. Je hebt geen controle over hetgeen iemand anders zegt of doet. Probeer je daar bij neer te leggen. Houd het bij jezelf en kijk vooral naar wat iemands woorden of daden met jou doen.

  4. Merk je dat de ander over je grenzen gaat? Geef dit dan rustig aan door uit te leggen wat er bij jou gebeurt en wat je wil, in plaats van te zeggen wat hij of zij fout doet. ‘Ik merk dat ik heel onrustig word van de dingen die jij zegt. Ik wil liever niet dat je er verder over vertelt.”

  5. Is er ondanks alles een persoon in je leven die niet kan stoppen zijn of haar mening te uiten over bijvoorbeeld corona, politiek, geld of relaties? Waardoor groepen of vriendschappen uiteen dreigen te vallen? Spreek hem of haar aan vanuit liefde. ‘Ik maak me zorgen’, is een goede beginzin. Leg uit waar jij je zorgen over maakt.

Trek je grens

Als hij of zij daarna beslist niets met je advies te doen, heb je daar helaas geen invloed meer op. Accepteer dit en trek je eigen grens. Besef tegelijk dat we nu allemaal onder druk staan en probeer er niet te zwaar aan te tillen.

Wie weet kunnen jullie het over een tijdje bijleggen als het weer beter gaat en de emoties wat bekoeld zijn.

Wil je meer weten over hoe relaties en vriendschappen werken? Kijk dan hier.

Wat moet je doen om het gezellig te houden?

Bespaar energie! laat gratis een energiecoach langskomen.

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen