Loonheffing is de belasting die een werkgever namens een werknemer betaalt.
Loonheffing is de belasting die een werkgever namens een werknemer betaalt.

Wat is loonheffing?

Als je werkt dan krijg je van je baas een loonstrookje. Daarop staat dat loonheffing wordt afgetrokken van jouw salaris. Maar wat is loonheffing?

Belasting

Loonheffing is geld dat jouw baas op jouw loon moet betalen aan de Belastingdienst. Stel dat je € 2.000 brutoloon hebt, dan krijg jij € 1.900 en betaalt je werkgever € 100 aan de Belastingdienst.

Verzekering

De loonheffingen bestaan uit loonbelasting en verzekeringspremies, zoals een bijdrage voor jouw zorgverzekering.

Zo ben je ook verzekerd tegen de financiële gevolgen van ouderdom, overlijden en bijzondere ziektekosten. En ook de gevolgen van ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid.

De overheid gebruikt het geld van de loonbelasting om allerlei dingen te regelen, zoals scholen, ziekenhuizen en wegen.

Verschillend

Als je meer verdient, moet jouw baas meer loonheffingen inhouden. Als je twee keer zo veel verdient, dan moet jouw baas tien keer zo veel aftrekken van jouw loon. Dus als je bijvoorbeeld € 4.000 verdient, dan trekt jouw werkgever € 1.000 van jouw salaris af.

Jouw baas moet daarbovenop nog sociale premies betalen. Dat zijn verzekeringspremies voor werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Dat kan in het voorbeeld van € 2.000 loon wel € 450 zijn.

Geld terug

Sommige mensen krijgen soms nog wat van dat geld terug. Namelijk aan het einde van het jaar, als alle belastingen zijn berekend, mogen ze aangifte doen bij de Belastingdienst.

Dat houdt in dat al jouw inkomsten worden opgeteld en de belasting nog eens gezamenlijk wordt berekend. De loonheffingen die de baas maandelijks aftrekt van jouw loon, zijn eigenlijk een voorschot op jouw jaarlijkse inkomstenbelasting.

In een jaar kun je namelijk meerdere banen hebben, of een baan en een uitkering. Dan kan te veel loonheffing zijn betaald en krijg je geld terug. En als je te weinig zou hebben betaald, dan moet je nog wat bijbetalen.

Hoe werken toeslagen?

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen