Chantal vertelt openhartig aan Steffie hoe het is om een kunstgebit te hebben.
Chantal vertelt openhartig aan Steffie hoe het is om een kunstgebit te hebben.

Chantal is superblij met haar kunstgebit

Chantal is 39 jaar en kreeg een kunstgebit toen ze 32 jaar was. In dit interview met Steffie vertelt Chantal hoe het is om een kunstgebit te hebben.

Waarom heb jij een kunstgebit?
Door medicatie waren mijn tanden slecht geworden. Ze moesten allemaal getrokken worden. Er zat niks anders op! Eerst moest de bovenkant eruit en toen de onderkant.

Dat was geen prettige ervaring. Ik heb mijn kunstgebit nu altijd in. Behalve als ik ga slapen, dan doe ik mijn gebit uit. Maar ik ga nergens heen zonder mijn kunstgebit.

Hoe vond je het om een kunstgebit te krijgen?
Ik dacht: “Ik ga eruit zien als een oma!” maar dat viel gelukkig mee. Toen ik voor het eerst voor de spiegel stond, moest ik wel even wennen.

Wie heeft jouw kunstgebit gezet?
Mijn eigen tandarts. Die heeft al mijn tanden getrokken en die heeft ook mijn kunstgebit gezet.

Het plaatsen van het gebit deed wel pijn. Vooral het plaatsen van mijn ondergebit deed zeer. En in het begin zat het ook nog niet goed. Ze moesten het toen bijslijpen.

Hoe was het om voor het eerst te lachen met een kunstgebit in?
Dat was hier op de kinderboerderij waar ik werk. Iedereen zei toen; “Wat mooi!”.

Weten mensen dat je een kunstgebit hebt?
De meeste mensen weten het niet maar als ze het vragen, geef ik eerlijk antwoord. De eerste reactie is altijd “Huh! Echt? Jij bent toch veel te jong voor een kunstgebit?” Het valt niet op, mensen zien het helemaal niet. En als ze het wel weten, vinden ze het er heel mooi uitzien.

Is jouw kunstgebit gemaakt in de vorm van jouw eigen tanden?
Ik had vroeger een spleetje, dat hebben ze in het kunstgebit een beetje nagemaakt. Dus mijn kunstgebit lijkt op de tanden die ik vroeger had. Ik ging niet voor een ‘Gerard Joling-lach’, het moet er wel een beetje natuurlijk uitzien.

Heb je een uitleg gekregen over hoe je om moet gaan met je kunstgebit?
Ja, mijn tandarts heeft uitleg gegeven. Het is ook echt niet moeilijk. Het is net als met gewone tanden, je moet ze goed schoon borstelen. En ik gebruik Steradent. Dat is een kunstgebitreiniger.

Het kost niet zoveel moeite. Je moet je kunstgebit alleen niet laten vallen op de douchevloer. Dat is mij een keer gebeurt, toen waren ze gebroken. En ik ben ook weleens uitgegleden. Ik viel precies met mijn tanden op de rand van de wasbak. Gelukkig kon mijn kunstgebit wel gelijmd worden.

Wat vind je van de Steffie-uitleg over kunstgebitten?
Wel goed, het is echt simpel gemaakt.

Heb je weleens iets geks meegemaakt met je kunstgebit?
Ja, haha! Ik heb weleens gehad dat mijn gebit uitfloepte. Ik was aan het eten en ineens lag mijn ondergebit in de spaghetti, haha! Gelukkig was daar niemand bij. Maar het valt normaal niet zomaar uit hoor, want daar heb je kleefpasta voor. Daarmee plak je je kunstgebit goed vast.

Kan je wel alles eten met een kunstgebit?
Ik kan alles eten behalve appel en wortel. Wortel is te hard. En appel lukt alleen in hele kleine stukjes. Komkommer en augurk lukt bijvoorbeeld wel goed.

Mijn kunstgebit is gemaakt van kunststof. Maar de smaak van eten verandert niet zo heel erg.

Je proeft wel gewoon alles. Bijt alleen niet te hard op een chocoladeletter want dan kan je gebit knappen. Dat heb ik weleens gehad!

Is een kunstgebit duur?
Ja, het is hartstikke duur. Je krijgt wel een deel vergoed maar niet alles. Er zijn mensen die het niet kunnen betalen, dat is wel erg. Maar ik vind het heel belangrijk.

Tanden doen veel met je gezicht. Zonder tanden ziet mijn gezicht er ingevallen uit. Dat wil ik echt niet.

Hoe lang blijft je kunstgebit goed?
Om de zoveel tijd krijg ik controle en dan kijken ze of mijn gebit nog goed past. Soms moeten ze er een laagje in maken om het weer goed te laten passen. Of soms moet er een nieuw gebit komen.

Dit gebit dat ik nu heb, is al mijn tweede of derde. Deze past heel goed. Ik heb er geen last van. Ik heb geen drukplekken of blaren.

Heb je tips voor mensen die een kunstgebit krijgen?
Ja! Je kunt wel gewoon tongzoenen met een kunstgebit. De eerste keer vond ik dat wel een beetje vreemd. Ik was bang dat de ander het zou merken. Maar dat is niet zo. Het is eigenlijk gewoon hetzelfde als met eigen tanden. Het kan dus wel!

En mensen moeten zich niet schamen voor een kunstgebit. Je denkt misschien dat het een gek stuk plastic is, maar het ziet er meestal heel natuurlijk uit. En dat is stukken beter dan een slecht gebit of ingevallen gezicht!

Chantal vertelt openhartig aan Steffie hoe het is om een kunstgebit te hebben.

Hoe werkt een kunstgebit?

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen