Een vaste prijs tot een bepaalde hoeveelheid gas en stroom
Een vaste prijs tot een bepaalde hoeveelheid gas en stroom

Wat heb je aan een prijsplafond?

Je hebt het vast al wel gemerkt: de prijs voor gas en stroom is hoog geworden. De overheid gaat ons nu helpen met een prijsplafond. Hoe werkt dat eigenlijk en wat heb je eraan?

Prijsplafond

Een prijsplafond betekent dat er een vaste prijs is tot een bepaalde grens. In dit geval tot een bepaalde hoeveelheid gas en stroom die je gebruikt.

Hoeveel gas en stroom?

De overheid heeft de grens voor gas vastgesteld op 1200 m³ (kubieke meter) en voor stroom op 2900 kWh (kiloWatt-uur). Dat is het gebruik van een gemiddeld gezin.

Vaste prijs

Tot 1200 m³ gas is de prijs €1,45 per m³. En tot 2900 kWh stroom is de prijs €0,40 per kWh. Dat is de maximumprijs voor iedereen. Als je op dit moment een lagere prijs betaalt, blijft die gewoon gelden.

Boven het plafond

Verbruik je meer gas en stroom dan het plafond, dan betaal je de marktprijs. Dus als de prijzen nog verder stijgen, betaal je boven het plafond die hogere prijzen.

App op je telefoon

Elke energiemaatschappij heeft een app voor je telefoon. Daar kun je elke maand controleren of je onder het prijsplafond blijft.

Tips

Verbruik je meer gas dan het plafond? Kijk dan of je de verwarming nog iets lager kunt zetten. Verbruik je meer stroom dan het plafond? Kijk dan of je minder apparaten kunt gebruiken. Of vervang je gloeilampen door spaarlampen.

Je kan op Energie.steffie.nl kijken voor nog meer tips en het leuke bespaarspel.

Meer weten over energie besparen in eenvoudige taal? Kijk dan op Energie.steffie.nl

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen