Iedereen kent ze, de kleine ronde kaasjes met hun rode waslaag. Ze zijn lekker als snack of handig in een lunchbox. Maar waar komen ze vandaan en hoe worden ze gemaakt?
Het Franse merk Babybel bestaat sinds 1952. Eerst was er alleen de gewone Babybel, een groter kaasje van het type Edammer. In 1979 kwam Mini Babybel erbij, speciaal als handige snack. Inmiddels wordt 75% van deze kleine kaasjes buiten Frankrijk gegeten.
Mini Babybel is klein, rond en zit in een rood waslaagje. Het is een soort Edammer, gemaakt van gepasteuriseerde melk. De smaak is mild en romig en bijna iedereen vindt het lekker.
Eerst wordt melk verhit en gepasteuriseerd. Daarna gaat er stremsel bij. Dat is een natuurlijk middel dat melk dik maakt. Zo ontstaat wrongel, een vaste witte massa die de basis is voor kaas.
De wrongel wordt gesneden, verwarmd en geroerd. Daarna gaat de kaas in ronde vormpjes, wordt gepekeld voor extra smaak en krijgt het rode waslaagje. Wil je dit zien? Kijk hier: Een kijkje in de Babybel fabriek.
Naast de rode klassieker zijn er Light, Emmental, Gouda, geitenkaas en Cheddar. In sommige landen bestaan ook Mozzarella, White Cheddar, Monterey Jack en plantaardige varianten. In Nederland blijft de rode versie het populairst.
Het rode laagje was houdt de kaas vers en schoon. Je kunt er zelfs creatief mee zijn, bijvoorbeeld een kaarsje maken of figuren kleien. Hou jij ook van de kleine kaasjes in het rode jasje? Vertel het ons!