De spreeuw heeft een mooie gloed op zijn veren.
De spreeuw heeft een mooie gloed op zijn veren.

Waarom roepen en zingen vogels?

Loop je door het bos of in de stad dan hoor je altijd wel ergens het gezang van vogels. Elke vogelsoort heeft zijn eigen geluid. Het zingen van vogels is een vorm van praten.

Roepen en zingen

Sommige vogelsoorten, zoals koolmezen en kippen, hebben tientallen verschillende roepen. Met hun roepen vertellen vogels elkaar van alles: “kom hierheen”, “geef me voedsel”, “hier ben ik”, “pas op, een roofdier!”.

Veel vogels roepen niet alleen, ze zingen ook. De spreeuw en de ijsduiker doen dat op een bijzondere manier.

De spreeuw

De spreeuw is een vogel die veel in Nederland voorkomt. De spreeuw is bekend om zijn gezang. Spreeuwen kunnen namelijk heel goed andere vogels nadoen. Spreeuwen die door mensen worden opgevoed, kunnen zelfs mensen nadoen.

De mannetjes zingen om vrouwtjes te versieren. Het mannetje dat de mooiste liedjes kan zingen, verovert vaak het hart van het vrouwtje.

De ijsduiker

De ijsduiker is een vogel die maar heel af en toe in Nederland is. Hij leeft namelijk in Noord-Amerika. Maar het geluid van de ijsduiker is heel bekend. De roep van de ijsduiker als die zich alleen voelt, wordt namelijk veel in films en tv-series gebruikt. Het geeft een angstig of alleen gevoel.

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen