Bij schurft heb je heel erge jeuk, vooral 's nachts. Dit komt door schurftmijten.
Bij schurft heb je heel erge jeuk, vooral 's nachts. Dit komt door schurftmijten.

Wat kan je doen tegen schurft?

Er wordt veel gepraat over schurft. De reden is de schurftuitbraak in Nederland. Veel mensen hebben op dit moment schurft.

Door goed voor onszelf en elkaar te zorgen, kan schurft zich niet verder verspreiden.

Steffie heeft een uitleg in makkelijke taal gemaakt over hoe je schuft kan herkennen en wat je dan allemaal kan doen.

Wat is schurft?

Schurft is een huidziekte die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. De schurftmijt is een klein beestje dat in je huid leeft. De schurftmijt is zo klein dat je die alleen met een microscoop of vergrootglas kunt zien.

Schurftmijten veroorzaken jeuk en uitslag. Dit krijg je vooral vaak op je polsen, ellebogen, oksels of tussen je vingers en tenen. Maar ook in je liezen, en rond je voeten en geslachtsdeel kan je jeuk krijgen.

Wat kun je doen?

Schurft is erg besmettelijk. Dat betekent dat je het makkelijk aan iemand anders kan geven. Wil je voorkomen dat je schurft krijgt? Dan helpt het om jezelf goed schoon te houden. Was jezelf elke dag en draag elke dag schone kleding.

Je krijgt geen schurft door handen te schudden of door iemand een kus te geven. Pas als je 15 minuten iemand met schurft aanraakt kan jij het ook krijgen. Je kan beter geen kleding of beddengoed van iemand anders gebruiken als dit niet eerst gewassen is. Hier kan de schurftmijt zich in hebben verstopt.

Behandeling

Schurft is vervelend maar niet gevaarlijk en gelukkig is schurft goed te behandelen. De huisarts kan je een zalf of pillen geven. Deze doden de schurftmijten en zorgen dat de jeuk en uitslag minder worden.

Woon je met andere mensen samen? Dan is het belangrijk dat iedereen die schurft heeft zich tegelijk laat behandelen. Ook is het belangrijk dat je je kleding en beddengoed goed wast. Zo zorg je ervoor dat je niet opnieuw schurft krijgt als je er net vanaf bent.

Maak een afspraak bij je huisarts als je denkt dat je schurft hebt.

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen