Steeds meer mensen gebruiken diensten zoals Klarna en Riverty om nu iets te kopen en later te betalen.
Dit heet 'Nu kopen, later betalen'. Vooral jongeren tussen de 18 en 34 jaar maken hier veel gebruik van.
Soms vergeten ze op tijd te betalen en krijgen ze extra kosten. Dit kan leiden tot schulden.
Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) krijgen mensen onder de 35 jaar vaker aanmaningskosten van bedrijven als Klarna en Riverty.
Ook worden hun openstaande rekeningen vaker naar incassobureaus gestuurd. De extra kosten bij te laat betalen kunnen hoog zijn.
Toch zijn er positieve ontwikkelingen. Steeds meer jongeren worden zich bewust van de risico's van achteraf betalen. Ze zoeken hulp bij schuldhulpverleners en leren omgaan met geld.
Organisaties zoals Zaffier, die actief zijn in gemeenten als Alkmaar, Bergen en Castricum, ondersteunen jongeren hierbij.
Ze geven aan dat het gemak van achteraf betalen en de druk om bepaalde producten te hebben, vooral door sociale media, een rol spelen.
Maar met de juiste begeleiding leren jongeren bewuste keuzes te maken en financiële problemen te voorkomen.
Aanbieders ondernemen de laatste tijd gelukkig ook stappen om consumenten te beschermen.
Zo wordt er gekeken naar manieren om te voorkomen dat klanten in financiële problemen komen door achteraf betalen. Dit zorgt voor een veiligere omgeving voor consumenten.
Met de juiste begeleiding en bewustwording kunnen jongeren leren verstandig om te gaan met deze diensten en hun geldzaken op orde houden.