Vroeger werd de rijst altijd gewassen voordat het gekookt werd.
Tijdens het oogsten kon er vuil en zand tussen de rijst blijven zitten. En dat wil je natuurlijk niet tussen je eten.
In deze tijd is dat gelukkig niet meer. De rijst die je koopt is helemaal schoon.
Maar waarom wordt de rijst dan toch nog gewassen door mensen?
Om de rijstkorrel zit een laagje zetmeel. Als je dit er niet afwast kan je rijst plakkerig worden en gaan klonteren.
De rijst wassen voordat je deze kookt zorgt er dus voor dat je een luchtige rijst krijgt.
Gebruik om je rijst te wassen een vergiet of zeef. Houd de rijst even onder de koude kraan en schep er met je hand een paar keer doorheen.
Is het water helder wat van de rijst afkomt? Dan ben je het meeste zetmeel kwijt.
Heb je geen vergiet of zeef kan je de rijst ook in een pan wassen. Dan giet je het af met de deksel een klein beetje scheef op de pan.
Zo kan alleen het water erdoorheen. Doe dit een paar keer totdat het water helder is.
Soms is het zetmeel juist goed om een lekkere romige of plakkerige rijst te krijgen. Bij gerechten als paella, risotto of sushi is het dus niet nodig om je rijst te wassen van te voren.
Ook zilvervliesrijst hoef je niet te wassen. Dit komt door het vliesje wat om deze rijstkorrel heen zit
Bepaal dus zelf wat je lekker vindt en of je je rijst wel of niet wast!