Lieke en Wilma willen meer inclusieve stembureaus. Want iedereen moet kunnen stemmen.
Lieke en Wilma willen meer inclusieve stembureaus. Want iedereen moet kunnen stemmen.

Lieke vindt werken op een stembureau superleuk

Bij de verkiezingen op 6 juni 2024 gaat Lieke Derksen (rechts op de foto) weer werken op een stembureau. Zij heeft een licht verstandelijke beperking.

Ze is samen met Wilma vrijwilliger. Wilma werkt bij de gemeente. Ze doen dit in Elst, in de gemeente Overbetuwe. Vorige jaar was Lieke ook vrijwilliger op het stembureau.

Niet iedereen kan stemmen

Lieke en Wilma willen stembureaus inclusiever maken voor mensen met en zonder een verstandelijke beperking. Lieke vindt het super: “Ik vind de inclusieve stembureaus een mooi initiatief. Zelf vind ik het heel fijn om verbinding te hebben met waar ik woon. Ook leek het me leuk nieuwe mensen te ontmoeten, dus daarom wilde ik gekoppeld worden aan iemand die ik nog niet kende.”

Een goede klik

Die persoon werd Wilma, die al lang bij de gemeente werkt en ook al vaak als vrijwilliger op het stembureau actief was. “Iemand vroeg of ik het vrijwilligerswerk samen met een Prokkelmaatje wilde doen. Ik vond het mooi dat zoiets mogelijk was. We zijn toen een kop thee gaan drinken om kennis te maken en het klikte meteen. Lieke en ik hebben toen besloten samen op een stembureau te gaan helpen. Dat ging echt hartstikke goed! Daarom gaan we in 2024 weer samen.”

Lieke gaat haar eigen taken doen, maar kan altijd bij Wilma terecht met vragen.

Meer zelfvertrouwen

Wilma heeft gezien dat Lieke als persoon is gegroeid door dit als vrijwilliger te doen. “Iedereen heeft acceptatie nodig, ook mensen met een verstandelijke beperking. Ze horen er gewoon bij en mogen nog veel meer bij alles betrokken worden. Ik zou willen dat in elke gemeente een inclusief stembureau was en roep elke gemeente op ook mee te doen!”

Ook wij hebben talenten!

Lieke is het daarmee eens. “Ook wij hebben talenten die voor de maatschappij belangrijk zijn en dat wil ik graag laten zien. Ik ben de laatste tijd enorm gegroeid, heb meer zelfvertrouwen gekregen. Dat zorgt er ook voor dat ik, ondanks mijn autisme, beter met onverwachte dingen kan omgaan.”

Meedoen

Wat doet een vrijwilliger op het stembureau eigenlijk? Bezoekers welkom heten, controleren van stempassen en identiteitsbewijzen, uitdelen van stembiljetten enzovoorts. Dus als team zorgen dat alles goed verloopt. Als Prokkelduo doe je samen dezelfde werkzaamheden als de andere vrijwilligers. Heb je een verstandelijke beperking en wil je ook meewerken aan de inclusieve stembureaus? Dan kun je je hier aanmelden.

Hoe werkt stemmen?

Steffie bouwt samen met Stichting Prokkel, Kieskompas en tientallen ervaringsdeskundigen uit het hele land aan Hoewerktstemmen.nl. Deze website is speciaal voor en door mensen die een zetje kunnen gebruiken.

Steffie legt in makkelijke taal uit hoe stemmen werkt

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen