Jan is 58 jaar. Hij werkt als ervaringsdeskundige en ambassadeur bij Steffie en ABCDate. Jan heeft diabetes.
Diabetes is een ziekte waarbij de bloedsuiker uit evenwicht is. Daarom heet het ook wel suikerziekte.
Jan heeft als ervaringsdeskundige meegeholpen aan de Steffie-uitleg over diabetes.
Ik weet het al ongeveer 30 jaar. Ik moest mijn bloed testen, om iets te laten controleren. Toen vertelde de huisarts dat ik diabetes heb. Mijn begeleiders wisten het al eerder. Ik hoorde het later. Dat ging vroeger zo. Dan werd er vaak nog over je gesproken. En niet met je gesproken.
Nee, ik wist toen nog niet precies wat het was. Ik had toen ook nog geen internet waar je makkelijk informatie op kon vinden. Ik heb aan andere mensen gevraagd wat diabetes was. En in mijn familie heb ik gevraagd of er meer mensen waren met diabetes.
Ik ben een levensgenieter. Ik hou van lekker eten en een drankje. Als ik weet dat ik een feestje heb, dan let ik op mijn eten. Dan eet ik de dag vooraf en de dag erna gezonder. Dat helpt wel. Ik heb wel moeten leren om niet alles te kunnen eten.
Ja, ik heb medicijnen. ’s Ochtends zet ik twee spuiten bij mezelf. Eén met insuline en één waarvan ik minder trek in eten krijg.
De eerste keer kreeg ik uitleg. Daarna ben ik het gewoon zelf gaan doen. Ik vond dat niet eng. Naast het spuiten heb ik ook pilletjes die ik moet nemen.
Ik zet een herinnering in mijn telefoon. Dan gaat er een wekker als ik mijn medicijnen moet nemen. Want anders vergeet ik het als ik aan het werk ben. Ik heb één keer gehad dat het misging. Dan wordt mijn bloedsuikerspiegel te laag.
Maar door de wekker die ik nu op mijn telefoon heb, neem ik mijn medicijnen op tijd.
Ik ga één keer in de drie maanden naar de huisarts voor controles. Dan laat ik een week vooraf bloed prikken. Van de huisarts krijg ik dan de uitslag. Mijn bloedsuikerspiegel schommelt wel. Soms moet ik minder snoepen. Dat weet ik dan eigenlijk wel.
Maar soms denk ik dat ik wel iets meer mag snoepen. Dan ben ik eigenwijs. Meestal let ik wel op. Eerst at ik een zakje drop in twee dagen leeg, nu doe ik er wel twee weken mee. Dus ik heb aangeleerd om zuiniger te doen.
Toen ik het net hoorde, vond ik het heel vervelend dat ik een hoop dingen minder kon. Ik mag minder lekkers eten. En ik ben ook sneller moe.
Door mijn verhaal te delen. Ik kon uit eigen ervaring vertellen. Ik vind het belangrijk dat de informatie over diabetes voor iedereen te begrijpen is. Dat het duidelijk is en mensen ook tips krijgen.
Ik heb de wekker op mijn telefoon ingesteld voor mijn medicijnen. Het is een goede tip om dat ook te doen. Dat helpt om het innemen van je medicijnen niet te vergeten. Stel de muziek op je wekker in die je leuk vindt.
Nu heb ik bijvoorbeeld kerstnummers. Iedere keer als ik mijn medicijnen moet nemen, hoor ik een vrolijk kerstliedje.
Ja, dat is wel extra moeilijk met Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw. Het is lastig want ik ben een levensgenieter. In de maand december let ik minder goed op mijn eten. Ik probeer wel om niet de hele dag chocolade en pepernoten te eten.
Als ik geen diabetes had, zou ik meer snoepen. Ik zorg dat ik al het lekkers minder zie. Dus ik loop er gauw voorbij in de winkel. Of ik snoep iets gezonds. Vandaag heb ik zelf radijsjes meegenomen.
Veel wandelen is ook goed. Het is belangrijk om je gewicht onder controle te houden. Veel bewegen is goed.
Je kunt informatie vinden op Steffie. Of vraag informatie bij je huisarts, je begeleider of aan je familie.