Blije koeien dansen in de wei.
Blije koeien dansen in de wei.

Kunnen koeien dansen?

Jazeker! Kijk de koeien maar eens als ze weer naar buiten mogen. Dolblij huppelen ze de wei in. Dat is altijd een feestje in het voorjaar. Heb jij ze al gezien?

Lente

Koeien horen van april tot oktober in de wei. Tenminste als dat kan met hun gezondheid en als het weer goed genoeg is. Als de koeien weer in de wei mogen, worden mensen ook blij. Het is het startsein dat de lente is begonnen.

Gras

Voor melkveehouders begint de lente meestal de rond 20 maart. Maar die datum bepaalt niet dat ze de beesten weer naar buiten laten. Boeren kijken veel praktischer. Koeien gaan naar buiten als er in de wei genoeg te grazen valt. Dus als er genoeg gras is.

Modder

De koeien mogen ook pas naar buiten als de wei droog genoeg is. Een boer laat zijn beesten niet graag in een modderige wei lopen. Dan trappen ze alles stuk en hebben ze in de zomer waarschijnlijk niks meer te grazen.

Gezond

De wei is goed voor het welzijn van koeien. Een koe die buiten komt, is gezonder dan een koe die alleen maar op stal staat. Lopen en grazen in de wei past bij het natuurlijke gedrag van koeien. Ze hebben dan ook minder last van zere plekken en ontstekingen.

Kijk en geniet

De koeien in deze video mochten 24 maart de wei in.


Moeilijke brief gehad? Stuur hem terug!

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen