Een robot die een hand geeft.
Een robot die een hand geeft.

Kan een robot knuffelen?

Robots kunnen van alles. Ze kunnen helpen in een fabriek of bij een operatie. Ze kunnen in een restaurant de bestelling naar je tafeltje brengen. Maar kunnen ze ook leren knuffelen?

Geheugen

Ja, dat kan! Onderzoekers hebben een robot ontwikkeld die kan knuffelen of een hand geven. De robot moet dan wel veel weten over het gedrag van mensen. In het geheugen van de knuffelrobot is het gedrag van 5000 mensen opgeslagen.

Trainen

Daarna hebben de onderzoekers de robot geleerd te kijken naar mensen. Daar hebben ze ruim 100.000 video’s van menselijk gedrag voor gebruikt. Bijvoorbeeld van mensen die buigen, een hand geven of knuffelen. Maar ook van mensen die staren of de handen voor hun gezicht doen.

Mensen helpen

Als de robots goed getraind zijn, kunnen ze zelf op het juiste moment mensen groeten of helpen. Bijvoorbeeld in de thuiszorg. De robot begrijpt dat iemand zich eenzaam voelt en kan dan iets aardigs zeggen of een knuffel geven.

Nog meer leren

De onderzoekers willen dat de robots zich nog menselijker gaan gedragen. Ze moeten net als wij reageren op boosheid, verdriet of eenzaamheid. Dan kunnen ze bijvoorbeeld in de thuiszorg nog beter mensen helpen.

Twijfel

Er zijn ook mensen die twijfelen aan de robots. Een echte knuffel is meer dan alleen die knuffel. Er hoort ook gevoel bij. Sommige mensen dat een computer nooit hetzelfde gevoel kan hebben als een mens. Wat denk jij?

Veilig en eenvoudig nieuwe vrienden maken doe je met ABCDate en ABCMaatje!

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen