Veel mensen krijgen in mei vakantiegeld. Het is meestal 8 procent van je loon.
Veel mensen krijgen in mei vakantiegeld. Het is meestal 8 procent van je loon.

Hoeveel vakantiegeld krijg je?

Krijg jij ook vakantiegeld deze maand? Waarom is dat en hoeveel krijg je eigenlijk? En hoe ga je er slim mee om?

Werk

Iedereen die werkt krijgt vakantiegeld. Meestal is dat 8% van je brutoloon en de meesten krijgen het in mei. Je vakantiegeld wordt berekend over de periode van 1 juni tot 1 juni, dus over een heel jaar.

Hoeveel?

Stel, je verdiende in de afgelopen twaalf maanden €1500 bruto per maand. Dan heb je over elke maand €120 vakantiegeld opgebouwd. Dat is €1440 voor het hele jaar. Maar let op: dat is bruto. Over dat bedrag moet je nog belasting betalen. De belasting is voor iedereen verschillend, maar de meesten houden dan €1338 over.

Uitkering

Ook als je een uitkering hebt, krijg je vakantiegeld. Meestal is dat 5% van het nettobedrag. Dat is al netto, dus er gaat geen belasting meer vanaf.

Wanneer?

Als je in loondienst werkt, krijg je je vakantiegeld meestal één keer in het jaar. Meestal is dat in mei. Mensen met een bijbaan en uitzendkrachten krijgen hun vakantiegeld vaak per maand. Werknemers kunnen het vakantiegeld soms ook per maand krijgen.

Slim

Mensen die het vakantiegeld in één keer krijgen, gaan er vaak bewuster mee om. Sommigen besteden het aan hun vakantie. Anderen gebruiken het voor een grote uitgave, bijvoorbeeld voor het onderhoud van de auto of voor het opknappen van hun huis. Weer anderen gebruiken het om nog openstaande rekeningen mee te betalen.

Weet je nog niet wat je met je vakantiegeld gaat doen? Zet het dan eerst even op je spaarrekening.

Je kan hier ook oefeningen doen met Pascal de pratende bankpas en goudstaven verdienen.

Alles over geldzaken in makkelijke taal!

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen