Pindakaas is een populair broodbeleg in Nederland. Maar hoe gezond is het eigenlijk?
Dat hangt vooral af van welke pindakaas je kiest.
In de achttiende eeuw verkochten mensen in Suriname blokken fijngestampte pinda’s die ze "pienda-dokoen" noemden.
Net zoals we kaas in plakjes snijden, sneden ze ook de pindablokjes in plakjes. Een Duitse zendeling, C.L. Schumann, schreef in zijn woordenboek "Pinda-Käse" op, wat "pinda-kaas" betekent, vanwege die plakjes.
Later namen de Nederlanders dit woord over en noemden het "pindakaas". Maar pindakaas bevat helemaal geen kaas.
Vroeger had je vooral de keuze tussen huismerkpindakaas en bekende merken. Nu zijn er veel meer soorten, zoals 100% plantaardig, American style en pindakaas met extra eiwitten.
Sommige soorten bevatten toevoegingen zoals suiker, zout en plantaardige oliën.
Deze maken de pindakaas minder gezond. Het Voedingscentrum raadt daarom aan om pindakaas te kiezen die alleen uit pinda's bestaat.
Pure pindakaas bevat veel vet, maar dit zijn vooral gezonde, onverzadigde vetten. Deze vetten kunnen helpen om het cholesterolgehalte in je bloed te verlagen en zo het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen.
Daarnaast zitten er in pure pindakaas eiwitten en vezels die goed zijn voor je lichaam.
Het is belangrijk om niet te veel pindakaas te eten, omdat het veel calorieën bevat.
De aanbevolen hoeveelheid is ongeveer 25 gram per dag, wat neerkomt op iets meer dan één boterham met pindakaas.
Als je je hieraan houdt, past pindakaas prima in een gezond dieet, vooral als je het op volkorenbrood smeert.
Als je een pinda-allergie hebt, moet je natuurlijk geen pindakaas eten.
Kortom, kies voor pindakaas die alleen uit pinda's bestaat en eet het met mate. Dan is het een gezonde keuze voor op je boterham.