Haal jij weleens verse kruiden voor een recept? En houd je dan veel verse kruiden over? Het is zonde om ze weg te gooien! Dit kan je allemaal met overgebleven verse kruiden doen.
Met je overgebleven verse kruiden kan je een kruidenolie maken. Doe de kruiden in een af te sluiten potje of flesje en doe er olijfolie bij. Zorg dat de kruiden helemaal onder de olie staan. Dan blijven de kruiden langer goed. Je kan verschillende kruiden samen in de olie doen. Of kies voor één kruid, zoals tijm om tijmolie te maken. Laat de olie eerst een paar dagen staan. Daarna kan je de kruidenolie bijvoorbeeld gebruiken over een salade, om mee te bakken of om brood in te dippen.
Een lekkere kruidenboter kan je heel makkelijk zelf maken. Gebruik hiervoor roomboter en laat deze op kamertemperatuur komen. Hak de overgebleven kruiden heel fijn. Roer als de boter zacht is de kruiden erdoorheen en breng op smaak met peper en zout. Lekker voor op stokbrood of bij een stukje vlees.
Doe de overgebleven kruiden in een blender samen met een knoflookteentje, wat Parmezaanse kaas, pijnboompitten en olijfolie. Mix alles tot een gladde saus. Breng op smaak met peper. Lekker voor door de pasta of op een broodje.
Je kan verse kruiden ook bewaren. Hier drie tips hoe je dat kan doen.
Tip 1: Wikkel de verse kruiden in vochtig keukenpapier en leg ze in de koelkast. Op deze manier kan je de kruiden nog een aantal dagen goed houden.
Tip 2: Laat je verse kruiden drogen. Hang de kruiden in een bosje ondersteboven op een donkere, droge plek. Na ongeveer een week zijn de kruiden gedroogd en kan je ze als gedroogde kruiden gebruiken.
Tip 3: Vries de verse kruiden in. Hak de kruiden fijn en verdeel ze over een ijsblokjesvorm. Vul met water en zet in de vriezer. Deze ijsblokjes met kruiden kan je bijvoorbeeld gebruiken door de soep of in een saus.