Vader en dochter kiwi
Vader en dochter kiwi

Zeldzame kiwi geboren

In Vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn is er iets bijzonders gebeurt. Er is een kiwi uit het ei gekropen en dat is in Nederland al meer dan vijf jaar geleden!

Kiwi

Een kiwi is een vogel die niet kan vliegen. Een kiwi is klein en bijna blind. De kiwi heeft een rond lichaam en een smalle puntige snavel. Ze kunnen heel hard rennen. Wel veertig kilometer per uur! De kiwi is een nachtdier en komt in het wild alleen in Nieuw-Zeeland voor.

Maia

Dat er een kiwi is geboren is heel zeldzaam. De laatste keer dat er een kiwi is geboren in Nederland is alweer vijf jaar geleden. Het kiwikuiken is een meisje en heeft de naam Maia gekregen. Deze naam komt uit Nieuw-Zeeland en betekent dapper en vol vertrouwen.

Spannende tijd

De geboorte van een kiwi is uniek. Dat komt omdat het een lange tijd duurt voordat een ei uitkomt. Het vrouwtje doet er al drie weken over om het ei te maken en te leggen. Daarna duurt het ongeveer tachtig dagen voordat het ei uitkomt.

Jongen of meisje

Je kan aan een kiwikuiken niet zien of het een jongen of meisje is. Bij kiwi's kan je dat zien aan de eierschillen. Die worden na de geboorte meteen opgestuurd naar het laboratorium. Aan het DNA in de eierschillen kunnen de mensen dan zien of het een jongen of meisje is.

Kijken

In Vogelpark Avifauna kan je de kiwi’s bekijken. Dat kan alleen door camera’s omdat de kiwi een nachtdier is en overdag dus slaapt.

Lees hier meer dieren nieuws

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen