Een aantal przewalskipaarden bij elkaar. Door hun dikke vacht kunnen ze goed tegen de kou.
Een aantal przewalskipaarden bij elkaar. Door hun dikke vacht kunnen ze goed tegen de kou.

Het paard dat ooit uitgestorven was

Sterft een diersoort in het wild uit? Dan is dit meestal geen goed teken. Vaak sterft de diersoort niet veel later ook in gevangenschap en zijn er geen dieren van deze soort meer over.

Maar heel af en toe kan een diersoort gered worden. Door het dier in gevangenschap te fokken en weer los te laten in de natuur. Dit is gebeurd bij het przewalskipaard.

Przewalskipaard

Het przewalskipaard is een wilde paardensoort. Een wilde paardensoort is een paard dat nooit met mensen heeft samengeleefd. Paardensoorten die lang met mensen samenleven zijn iets anders dan wilde paarden. Ze zien er anders uit en zijn te temmen.

Het przewalskipaard leefde ooit in Mongolië. Het is wat kleiner dan andere paardensoorten en heeft een dikkere blonde vacht. Ongeveer vijftig jaar geleden werd het przewalskipaard voor het laatst in de natuur gezien.

Gevangenschap

In gevangenschap was er nog wel een kleine groepje przewalskipaarden. Met deze przewalskipaarden werd een fokprogramma opgestart. Het doel van het programma was om meer przewalskipaarden te krijgen en die weer vrij te laten in de natuur.

Terug in de natuur

Het terugbrengen in de natuur van przewalskipaarden gebeurde in Mongolië in 1990. In de tussentijd zijn er op meer plekken in Azië en in Europa przewalskipaarden in de natuur vrijgelaten.

Ook in Nederland werden przewalskipaarden gefokt en in een natuurpark gezet. Dit ging erg goed. Daarom zijn veel van deze dieren later naar Mongolië gebracht.

Meer weten over uitgestorven dieren? Ga naar een museum met Steffie!

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen