Het licht is heel snel bij je. Veel sneller dan het geluid. Daarom hoor je pas later de knal.
Het licht is heel snel bij je. Veel sneller dan het geluid. Daarom hoor je pas later de knal.

Hoe ben je veilig als het onweert?

Vind jij onweer ook mooi om te zien? Of ben je er juist heel bang voor? Het is goed om te weten wat je wel en niet moet doen als het onweert. Dan weet je dat je veilig bent.

Binnen

Als je in huis bent als het onweert ben je veilig. Wel is het goed om de ramen en deuren dicht te doen. Ook is het goed om uit de buurt van elektrische kachels te blijven.

Water

Blijf tijdens het onweer ook uit de buurt van stromend water, want water trekt stroom aan en dat is gevaarlijk. Ga tijdens het onweer dus niet douchen of handen wassen.

Stekkers

Verder is het verstandig om tijdens het onweer alle stekkers uit het stopcontact te trekken. Dan kan er niets gebeuren met je elektrische apparaten.

Buiten

Ben je buiten bij onweer, ga dan schuilen. Maar let op: doe dat niet onder een boom. De bliksem zoekt altijd de hoogste punten op, dus een hoge boom kan wel eens geraakt worden. De boom kan omvallen en de takken kunnen wel 400 meter in het rond vliegen.

Open veld

Sta je tijdens het onweer op een grote open vlakte? Ga dan op je hurken zitten met je voeten tegen elkaar. Ga niet liggen, maar maak je zelf zo klein mogelijk.

Auto

In een auto ben je veilig bij onweer. Een auto is van metaal en de stroom gaat eromheen zo de grond in. Binnenin de auto ben je dus veilig. Ook in een vliegtuig ben je veilig.

Alles over de brandweer in makkelijke taal.

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen