Het koninklijk paar rijdt in de Glazen Koets naar de Koninklijke Schouwburg.
Het koninklijk paar rijdt in de Glazen Koets naar de Koninklijke Schouwburg.

Vandaag is het Prinsjesdag

Vandaag is het Prinsjesdag. Dat is een belangrijke dag van de regering in Nederland. De regering is de groep mensen die beslissingen maakt voor het land. Op deze dag vertelt de regering welke plannen zij hebben voor het nieuwe jaar.

Het is ook de start van het nieuwe werkjaar van de Eerste en Tweede Kamer.

Wat gebeurt er op Prinsjesdag?

Op Prinsjesdag rijdt Koning Willem-Alexander in een glazen koets naar de Koninklijke Schouwburg. Normaal rijdt de koning op Prinsjesdag naar de Ridderzaal maar deze wordt nu verbouwd. In de Koninklijke Schouwburg zijn mensen van de regering en mensen van de koninklijke familie.

Troonrede

De regering schrijft in een groot verhaal hoe het gaat met Nederland. Ook schrijven zij de plannen voor het nieuwe jaar. Dit verhaal heet ‘De Troonrede’. Koning Willem-Alexander leest de troonrede voor. Dit komt op televisie zodat iedereen het kan horen.

Koffertje

De minister van financiën zorgt voor het geld in Nederland. Na de troonrede gaat de minister van financiën met een koffertje naar De Tweede Kamer. De Tweede Kamer is een groep mensen die beslissingen neemt over Nederland.

Het koffertje heeft gouden letters. In het koffertje zitten papieren. Op die papieren staat geschreven hoe de regering al die nieuwe plannen gaat betalen.

Wanneer is het Prinsjesdag?

Prinsjesdag is één keer per jaar. Het is op de derde dinsdag in september. Het wordt al meer dan 200 jaar gehouden. De eerste keer was in het jaar 1814. Prinsjesdag was toen op 8 maart. Dat was de verjaardag van Prins Willem de Vijfde.

Bijzonder

Bijzonder aan deze keer van Prinsjesdag is dat prinses Alexia voor het eerst de troonrede bijwoont.

Steffie was op bezoek bij de Koning en Koningin.

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen