Net als voor brommerrijders is per 1 januari het dragen van een helm verplicht voor snorfietsers.
Net als voor brommerrijders is per 1 januari het dragen van een helm verplicht voor snorfietsers.

Vanaf 1 januari moeten snorfietsers een helm op

Bezitters van een snorfiets voelen straks niet meer de wind door hun haren. Voor hun gaat ook een helmplicht gelden. Net als voor brommerrijders is per 1 januari het dragen van een helm verplicht voor tweewielers met een blauw kenteken.

Je krijgt anders een bekeuring van de politie. De helmplicht geldt ook voor mensen die achterop een snorfiets of -scooter zitten.

Honderd euro boete

Het idee komt van artsen. Het dragen van een helm moet gewonden en doden voorkomen. In veel andere Europese landen is de helm al verplicht als je tweewieler 25 km per uur kan rijden. In Nederland zijn er wel 800.000 scooters en snorfietsen.

Als je wordt gepakt zonder helm krijg je een boete van honderd euro. Dat geldt ook voor het rijden met een niet-goedgekeurde helm. Goedgekeurde helmen zijn er vanaf vijftig euro. Ke kan kiezen uit een brommerhelm, een scooterhelm en een speed pedelec helm.

Mensen gaan brommer rijden

Marc Leguijt uit Eerbeek vindt de naderende helmplicht nutteloos. "Op de fiets kun je, als je een beetje doortrapt, harder", zegt hij. Hij is bang dat meer mensen nu op een brommer gaan rijden. Deze kan 45 kilometer per uur en daar gebeuren dan meer grote ongelukken mee.

Marc haalde 60.000 handtekeningen op tegen de helmplicht. Maar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat draait de regel niet terug.

Verkeershulp

Het programma De Verkeershulp geeft uitleg over veelvoorkomende verkeerssituaties. In video’s zie je wat vaak mis gaat in het verkeer. En hoe je het anders kunt doen. Je oefent met woorden, borden, regels en verkeerssituaties.

Je moet wel even een account aanmaken, maar het gebruik van De Verkeershulp is daarna gratis.

Het programma De Verkeershulp geeft uitleg over veelvoorkomende verkeerssituaties. In video’s zie je wat vaak mis gaat in het verkeer. En hoe je het anders kunt doen. Je oefent met woorden, borden, regels en verkeerssituaties.  Je moet wel even een account aanmaken, maar het gebruik van De Verkeershulp is daarna gratis.

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen