Veel mensen vinden het heerlijk om dingen alleen te doen. Lekker vissen bijvoorbeeld.
Veel mensen vinden het heerlijk om dingen alleen te doen. Lekker vissen bijvoorbeeld.

Soms mag je je best eenzaam voelen

Een eenzame dag is niet altijd erg. Je mag je gerust een tijdje eenzaam voelen. Maar als het lang duurt is eenzaamheid niet goed voor je gezondheid en moet je er wat aan doen.

Wanneer ben je eenzaam?

Veel mensen verwarren eenzaamheid met dat er niemand over de vloer komt. Maar eenzaamheid voel je zelf. Je voelt je eenzaam als er een verschil is tussen de contacten die je hebt en de contacten die je wenst.

Stel je hebt heel weinig goede vrienden, maar een paar echte hele goeie. Er komt buiten je ouders niemand in je huis. Je vind het heerlijk om alleen te zijn en om in je eigen paleisje te zitten.

Je hebt geen partner. Je hebt geen kinderen. Dus je wensen zijn vergeleken met andere mensen vrij beperkt. Maar dat is precies wat je wil. Dus voel je je niet eenzaam. Je kan hier uitzoeken welke mensen om je heen staan en welke rol zij hebben.

Oude mensen zijn vaker eenzaam

Mensen boven de tachtig zijn vaker eenzaam. Hun partner is overleden. Hun gezondheid wordt minder, ze verliezen broers en zussen. Hun eenzaamheid is soms slecht voor hun gezondheid en daar moet je wat aan doen.

Maar een persoon mag zich best een tijdje eenzaam voelen. Zeker als je dierbaren verliest. Dat heeft ook te maken met respect voor degene die er niet meer is. Die eenzaamheid laat ook zien dat je zielsveel van deze mensen heb gehouden.

Mensen mogen ook de tijd nemen om op te krabbelen. Dan is er eenzaamheid. Niet alles in het leven kan je zelf bepalen.

Wat werkt tegen eenzaamheid?

Een vriendschapscursus besteedt niet alleen aandacht aan wat je hebt en wat je mist, maar ook hoe je vriendschappen sluit, behoudt en verdiept. Steffie heeft een eenvoudige uitleg hierover gemaakt.

Sommige mensen zoeken vrienden en als ze dan vriendschap sluiten claimen ze diegene zoveel dat die weer weggaat. Dan is het beter om aan te leren om minder te eisen.

Je kan ook leren om je eigen goede gevoel te verbeteren en meer grip op je leven te krijgen. ABCDate heeft daarom allemaal filmpjes gemaakt met tips en truuks.

ABCMaatje

Steffie heeft ook goed nieuws voor eenzame mensen met een verstandelijke beperking die geen zorg krijgen van een zorgorganisatie. Met ABCMaatje kan je gratis, eenvoudig en veilig nieuwe mensen leren kennen. Kijk hier hoe dat werkt.

Veilig, eenvoudig en gelijkwaardig nieuwe mensen leren kennen met ABCMaatje!

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen