Maartje opent met ervaringsdeskundigen Fred, Gerrie, Hendi en Mariëlle de uitleg van Steffie over kunstgebitten.
Maartje opent met ervaringsdeskundigen Fred, Gerrie, Hendi en Mariëlle de uitleg van Steffie over kunstgebitten.

Nieuwe uitleg over kunstgebitten

Mensen met een verstandelijke beperking hebben meer kans op problemen in de mond. Samen met ervaringsdeskundigen heeft Steffie daarom een uitleg gemaakt over hoe een kunstgebit werkt. De website werd feestelijk geopend bij zorgorganisatie Ons Tweede Thuis.

Kunstgebit of plaatje

Weet jij waar je op moet letten als je voor het eerst een kunstgebit krijgt? Je kan er bijvoorbeeld anders door gaan praten. En je moet eerst oppassen met eten. Dit legt Steffie in eenvoudige taal uit. Moeilijke woorden als gebitsprothese en tandprotheticus worden ook uitgelegd. Zo kan je een gebitsprothese ook gewoon een plaatje noemen volgens ervaringsdeskundige Hendi.

Borstels

Niet iedereen weet hoe je op een goede manier een kunstgebit kan schoonmaken. Veel mensen kennen de speciale borstel voor een kunstgebit bijvoorbeeld niet. Deze borstel voor je kunstgebit heeft een kleine borstel aan de achterkant voor de holte. Het is belangrijk om deze ook schoon te maken.

Iemand maakte zijn kunstgebit altijd schoon met een tandenborstel en water. Weer iemand anders gebruikt altijd een glas water met een bruistablet. De begeleiders maken ook veel kunstgebitten schoon.

Quiz

De ervaringsdeskundigen van zorgorganisatie Ons Tweede Thuis uit Aalsmeer hebben verteld waar zij dagelijks tegenaan lopen met hun kunstgebit. Met een leuke quiz met vragen over mondzorg bracht Maartje het gesprek op gang. Via de quiz leerde de deelnemers ook al iets over het kunstgebit. Dat je het goed schoon moet houden met een aparte borstel bijvoorbeeld. En dat je je kunstgebit juist niet te lang in het water met bruistabletten moet laten liggen.

Veel mensen in de zaal deelden ook openhartig hun ervaringen.

Maartje van Steffie brengt het gesprek over mondzorg op gang
Met een leuke quiz met vragen over mondzorg bracht Maartje het gesprek op gang. Er kwamen hele goede tips uit.

Schone mond

Veel volwassenen met een verstandelijke beperking dragen al jong een kunstgebit. Dan is een goede mondzorg erg belangrijk om infecties en ontstekingen te voorkomen. Steffie kreeg vorig jaar veel vragen naar een eenvoudige uitleg over het dragen en verzorgen van een kunstgebit.

Makkelijke taal

Op Kunstgebit.steffie.nl legt Steffie nu op een eenvoudige manier uit hoe je je kunstgebit schoonmaakt en bewaart. En heb je voor het eerst een kunstgebit? Dan heeft Steffie een paar eenvoudige tips waar je op moet letten.

Steun

De uitleg is een samenwerking tussen Leer Zelf Online, Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT), Stichting Zorg en Zekerheid en zorgorganisatie Ons Tweede Thuis.

Fred, Mariëlle, Gerrie en Hendi hielpen mee met de uitleg van Steffie over kunstgebitten.
Fred, Mariëlle, Gerrie en Hendi hielpen mee met de uitleg van Steffie over kunstgebitten.

Lekker dansen op het Lentefestival!

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen