De prijzen voor de bus, tram en metro stijgen in 2023 meer dan het tarief voor een treinreis.
De prijzen voor de bus, tram en metro stijgen in 2023 meer dan het tarief voor een treinreis.

Gratis openbaar vervoer voor mensen met een laag inkomen

Voor veel mensen is het openbaar vervoer te duur geworden. Hierdoor gaan mensen minder bij elkaar op bezoek. Er moet een oplossing komen.

Er waren daarom gratis OV-kaarten beschikbaar voor mensen met een laag inkomen in de regio Amsterdam. Deze kaarten waren bedoeld om mensen te helpen die anders niet in staat zouden zijn om met het openbaar vervoer te reizen. Het was een groot succes.

Te duur

Voor veel mensen is het openbaar vervoer te duur geworden. De Vervoerregio Amsterdam was daarom met deze proef begionnen. De 730.000 kaarten waren heel snel op. Ze kunnen worden gebruikt om gratis te reizen met de bus of de trein.

Als gevolg van hogere energiekosten, lonen en hoge inflatie zijn de tarieven voor openbaar vervoer gemiddeld met 7,24% gestegen in 2023. Hierdoor kan openbaar vervoer buiten het bereik komen van huishoudens met de laagste inkomens.

Goed voorbeeld

Betaalbaar vervoer biedt de mogelijkheid om contacten te onderhouden. Zonder vervoer neemt de kans op eenzaamheid toe. Mensen blijven steeds langer thuis wonen. Het is niet vanzelfsprekend dat zij zich vrij en zelfstandig verplaatsen. Dat geldt voor oud en jong en voor mensen met en zonder beperking. Wanneer iemand bijvoorbeeld altijd heeft autogereden en dat niet meer kan of mag, heeft dat grote impact op het leven.

Veel mensen gaan door het te dure openbaar vervoer minder bij elkaar op bezoek. Hierdoor ontstaat veel eenzaamheid. De actie van de gratis kaarten is daarom een goed voorbeeld voor andere vervoerders en gemeentes.

Laat je horen

Als je geïnteresseerd bent in het aanvragen van een gratis openbaar vervoer, neem dan contact op met je gemeente. Zij kunnen je helpen bij het indienen van je aanvraag en het verstrekken van meer informatie over de voorwaarden.

Je kan ook contact opnemen met Steffie als je vragen hebt over het openbaar vervoer. Zij kan dan misschien een uitleg maken.

Op deze website leg ik jou uit wat de OV-chipkaart is, waar je hem kan kopen, hoe je hem moet opladen en hoe je ermee moet reizen.

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen